Rusija

Rusija: Kijev izveo masovni napad dronova na Energodar, ugrozio nuklearnu bezbednost

Napadom dronovima Kijev je grubo narušio principe nuklearne i fizičke bezbednosti, ističe rusko Ministarstvo spoljnih poslova
Rusija: Kijev izveo masovni napad dronova na Energodar, ugrozio nuklearnu bezbednostwww.globallookpress.com © Andrei Solomonov/Global Look Press

Kijev nastavlja da se "igra vatrom", masovni napad ukrajinskih dronova na Energodar tokom rotacije stručnjaka Međunarodne agencije za nuklearnu energiju (IAEA)  u Zaporoškoj nuklearnoj elektrani grubo je narušio principe nuklearne i fizičke bezbednosti, ističe rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

Kako je jutros objavilo rusko Ministarstvo odbrane, Kijev je izvršio provokaciju napadom dronovima na Energodar kako bi veštački stvorio pretnju od katastrofe u Zaporoškoj nuklearnoj elektrani i poremetio rotaciju stručnjaka IAEA.

"Kijev grubo krši takozvanih pet principa koje je proglasio generalni direktor IAEA Rafael Grosi kako bi obezbedio nuklearnu bezbednost Zaporoške nuklearke", rekla je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Moskva, u sadašnjim uslovima, poziva rukovodstvo agencije da rotaciju vrše preko teritorije Ruske Federacije, a da ih pritom ne ugrozi Ruse koji garantuju bezbednost stručnjaka IAEA.

Ranije danas, rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da je Kijev izvršio provokaciju napadom dronom na Energodar kako bi izazvao rizik od katastrofe u Zaporoškoj nuklearnoj elektrani (ZNPP) i poremetio rotaciju osoblja IAEA. 

image