Rusija

Kremlj: Dijalog o nuklearnom oružju neophodan, ali ne dok Vašington drži lekcije Moskvi

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov komentarisao je izjavu sekretara Saveta bezbednosti RF Nikolaja Patruševa da destruktivne akcije SAD povećavaju rizik od upotrebe nuklearnog, hemijskog i biološkog oružja
Kremlj: Dijalog o nuklearnom oružju neophodan, ali ne dok Vašington drži lekcije Moskvi© Alexander Legky/Global Look Press

Agresivna priroda kolektivnog Zapada prema Moskvi nije nikakva tajna, ali Rusija ima doktrinu u kojoj je sve precizirano i koja se nije promenila, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov, komentarišući izjavu sekretara Saveta bezbednosti RF Nikolaja Patruševa o povećanim rizicima upotrebe nuklearnog oružja.

Prethodno je Patrušev naveo da destruktivne akcije SAD povećavaju rizik od upotrebe nuklearnog, hemijskog i biološkog oružja.

"Nije nikakva tajna prilično agresivna priroda kolektivnog Zapada prema Rusiji. To je očigledno, a i to zvanično i otvoreno potvrđuju izjave njegovih predstavnika", kazao je Peskov.

Prema njegovim rečima, sa ruske strane "sve je sasvim jasno".

"Imamo svoju doktrinu, gde je sve jasno napisano, tu nema nikakvih promena. To je više puta potvrdio ruski predsednik Vladimir Putin", precizirao je portparol Kremlja.

Iz Kremlja danas poručuju i da je dijalog sa SAD o nuklearnom oružju definitivno neophodan, ali i da se takav razgovor ipak ne može održati sve dok Vašington drži lekcije Moskvi.

Peskov je prokomentarisao i istupanje SAD i NATO-a iz Ugovora o konvencionalnim oružanim snagama u Evropi (CFE), rekavši da se "defakto situacija neće promeniti ni na koji način".

Bela kuća je saopštila da je odluka Moskve o povlačenju iz CFE razočaravajuća, kao i da Rusija, prema rečima koordinatora za strateške komunikacije Saveta za nacionalnu bezbednost Džona Kirbija "nije ostavila Vašingtonu drugi izbor osim da se i sam povuče i iz sporazuma".

image