Rusija

Ukrajina preuzela odgovornost za ubistvo poslanika LNR

Glavna obaveštajna uprava Ministarstva odbrane Ukrajine preuzela je odgovornost za ubistvo Filiponjenka i upozorila da se "lov nastavlja"
Ukrajina preuzela odgovornost za ubistvo poslanika LNR© Tanjug/AP Photo/Alex Babenko

Glavna obaveštajna uprava Ministarstva odbrane Ukrajine (GUR) preuzela je odgovornost za ubistvo poslanika Luganske Narodne Republike i bivšeg načelnika uprave Narodne milicije Mihaila Filiponjenka.

"Specijalna operacija za likvidaciju dželata Filiponjenka sprovedena je zajedno sa predstavnicima pokreta otpora. Od posledica eksplozije, Filiponjenko je preminuo na licu mesta", priznali su jasno u objavi.

Pritom su upozorili sve ostale "izdajnike" da su poznate sve adrese i mesta njihove službe Rusiji na "privremeno okupiranim teritorijama Ukrajine". "Svi ratni zločinci i saradnici dobiće pravičnu odmazdu", upozoravaju oni.

Lov se nastavlja, dodaju iz Glavne obaveštajne uprave Ukrajine, koja stoji iza niza terorističkih napada, uključujući i na teritoriji Ruske Federacije.

Šef ovog odeljenja Kiril Budanov priznao je da je GUR odgovorna za ubistva poznatih ličnosti iz javnog života Rusije, kao i da stoje iza požara koji je izbio na ruskom vojnom poligonu na Krimu, u Kirovskoj oblasti.

Pored toga, početkom oktobra, Istražni komitet Ruske Federacije je optužio predstavnike najvišeg vojnog vrha Ukrajine, uključujući Budanova, za terorističke napade na ruskoj teritoriji.

image