Rusija

Putin: Moskva i Peking ne grade vojne saveze, NATO pokušava da proširi svoj uticaj

Lider Ruske Federacije danas se sastao sa zamenikom predsednika kineskog vojnog saveta
Putin: Moskva i Peking ne grade vojne saveze, NATO pokušava da proširi svoj uticaj© Tanjug/Gavriil Grigorov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Odnosi koje imamo sa predsednikom Kine Si Đinpingom su strateški, naša saradnja stabilizuje svetsku bezbednost, izjavio je danas predsednik Rusije Vladimir Putin.

U razgovoru sa kineskim zvaničnikom, zamenikom predsednika vojnog saveta NR Kine, Putin je izjavio da NATO pokušava da proširi svoj uticaj na druge regione i da preduzima korake kojima izlazi iz svojih okvira.

"SAD sve više uvlače sve zemlje Alijanse u kreiranje napete situacije u azijsko-pacifičkom regionu, pokušavajući da oforme nove vojno-političke saveze, rukovodeći se pre svega sopstvenim, reći ću direktno, koristoljubivim interesima. Mi sve to vidimo i zajedno sa našim prijateljima, uključujući i kineskim, i pre svega sa njima, reagujemo na to smireno, izbalansirano. Jačamo svoje odbrambene sposobnosti, zahvaljujući i, između ostalog, vojno-pomorskim i vazdušnim vežbama".

On ističe da se nivo saradnje Moskve i Pekinga povećava i da se vojne vežbe sprovode redovno, ali i da dve države na prave nikakve vojne saveze poput onih iz perioda Hladnog rata.

"Naš odnos je konstruktivnog karaktera", pojasnio je on.

Lider je izrazio uverenost i da će konsultacije kineskog zvaničnika sa Ministarstvom odbrane Rusije pomoći jačanju saradnje Moskve i Pekinga "u toj najbitnijoj sferi".

Predsednik Rusije je potvrdio da saradnja postoji i u sferi ekonomije, koju je ocenio kao efikasnu. Trgovinski promet se razvija dobri tempom, zbog čega se postavljeni zadaci dostižu ranije nego što je to planirano. Postoji dobra saradnja i u okviru UN i na regionalnim platformama koje sve više poprimaju odlike globalnih organizacija. Kao primer, naveo je Šangajsku organizaciju za saradnju i BRIKS. 

Vojno-tehnička saradnja je, takođe, u toku. U tom kontekstu Putin je istakao da je poseban akcenat stavljen na visokotehnološku sferu, saradnju u svemiru, savremene tipove naoružanja, koji će "nesumnjivo osigurati stratešku bezbednost" obe države.

Sastanak je održan u rezidenciji Putina van grada. Na njemu je prisustvovao i ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu.

Putin je, takođe, iskoristio priliku da zamoli kineskog zvaničnika da prenese njegove pozdrave i "reči zahvalnosti" kineskom lideru povodom nedavne posete Pekingu i "toplog prijema". 

"Između nas su zaista uspostavljeni veoma prijateljski, lični, dobri i, u isto vreme, poslovni odnosi. To nam omogućava da održavamo strateški karakter naših odnosa", prokomentarisao je on.

image