Rusija

Šojgu: Rusija i Kina ne stvaraju vojni blok, za razliku od nekih agresivnih zapadnih zemalja

Odnosi Moskve i Pekinga zasnovani su na poverenju i poštovanju, rekao je ruski ministar odbrane na sastanku sa zamenikom predsednika Centralnog vojnog saveta Kine Džang Juksiom
Šojgu: Rusija i Kina ne stvaraju vojni blok, za razliku od nekih agresivnih zapadnih zemalja© Komsomolskaya Pravda/Global Look Press

Odnosi Rusije i Kine su primer strateške saradnje zasnovane na poverenju i poštovanju, izjavio je danas ruski ministar odbrane Sergej Šojgu na pregovorima sa zamenikom predsednika Centralnog vojnog saveta Kine Džang Juksiom u Moskvi.

"Za razliku od nekih agresivnih zapadnih zemalja, Rusija i Kina ne stvaraju vojni blok. Naši odnosi su primer strateške interakcije zasnovane na poverenju i poštovanju", kazao je Šojgu. 

Prema njegovim rečima, saradnja Moskve i Pekinga u vojnoj sferi nije usmerena protiv trećih zemalja, već da se isključivo odvija u obostranom interesu.

"Rusko-kineski odnosi u vojnoj oblasti se stabilno razvijaju u svim pravcima. Redovno sprovodimo zajedničke operativne i borbene vežbe na kopnu, u vazduhu i na moru, rame uz rame. Uspešno sprovodimo borbene trenažne misije različite složenosti. Sve te akcije nisu usmerene protiv trećih zemalja i sprovode se isključivo u našem obostranom interesu", naglasio je. 

Tokom pregovora, Šojgu je predložio da se "razgovara o daljim koracima za povećanje bilateralne saradnje u sektoru odbrane, kao i da se razmene mišljenja o pitanjima na međunarodnom dnevnom redu".

"Uveren sam da će današnji sastanak biti još jedan korak ka produbljivanju multidisciplinarnih veza između naših zemalja i vojnih resora", naglasio je ruski ministar odbrane.

Pre početka pregovora, u zgradi Centra za upravljanje nacionalnom odbranom Ruske Federacije održana je svečana ceremonija dočeka kineske vojne delegacije uz učešće čete počasne garde i orkestra. 

image