Rusija

"Blumberg": Rusija produžava crnomorski sporazum o isporuci ukrajinskog žita

Sporazum Moskve i Kijeva o izvozu ukrajinskog žita navodno će biti produžen
"Blumberg": Rusija produžava crnomorski sporazum o isporuci ukrajinskog žitawww.globallookpress.com © Yulii Zozulia/Keystone Press Agency

Očekuje se da će Rusija pristati da produži sporazum, uz posredovanje Ujedinjenih nacija, kojim se dozvoljava izvoz ukrajinskog žita i drugih poljoprivrednih proizvoda preko Crnog mora, osiguravajući vitalni protok prehrambenih proizvoda na svetsko tržište.

Rusija će verovatno dozvoliti da se sporazum obnovi nakon njegovog isteka 19. novembra, prenosi "Blumberg" pozivajući se na četiri osobe upoznate sa situacijom. Izvori nisu precizirali da li će Rusija tražiti nove uslove u zamenu za produženje niti su pružili bilo koje druge detalje.

Portparol zajedničkog tela koje upravlja sporazumom iz Istanbula rekao je da u ovoj fazi nema šta da se potvrdi ili objavi. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da će Rusija objaviti svoju odluku "u dogledno vreme".

Fjučersi na pšenicu su pali za čak 2,1 odsto da bi se potom gubici smanjili na 1,3 odsto.

Prvobitni dogovor, sklopljen krajem jula sa Turskom i Ukrajinom, oživeo je pomorski izvoz iz Ukrajine.

"Žitnom sporazumu" posredovali su Turska i UN, i potpisan je na prvih 120 dana, koji bi trebalo da isteknu u subotu. Sporazum predviđa automatsko produženje za još 120 dana osim ako jedna od strana ne odluči da ga povuče ili izmeni.

Zajedno sa sporazumom, UN su se obavezale da će pomoći da se obezbedi nesmetan izvoz ruske hrane i đubriva.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov, govoreći nakon sastanka Grupe 20 na Baliju, rekao je da su UN obećale da će uslovi njegove vlade za sporazum biti ispunjeni. To uključuje osiguranje da Ukrajina ne koristi izvozni koridor u vojne svrhe, omogućavanje ruskih pošiljki žitarica i đubriva, omogućavanje državnoj "Roselkozbanci" da radi i "normalne" cene osiguranja, pojasnio je on.

UN su citirale pismene garancije koje su dale SAD i Evropska unija da će dati "signale" kompanijama uključenim u trgovinu da se neće suočiti sa rizicima sankcija, rekao je Lavrov.

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je ranije da sporazum nije učinio dovoljno da se olakša izvoz ruskih žitarica i đubriva, iako oni ne podležu sankcijama, a obim isporuke je porastao. On je takođe rekao da isporuke iz Ukrajine ne idu u najsiromašnije zemlje, iako su UN tvrdile da je cilj sporazuma snižavanje cena povećanjem snabdevanja na globalnom tržištu.

Ukrajina je prevezla više od 10 miliona tona useva preko Crnog mora od stupanja na snagu sporazuma. Žito je, navodno, krenulo kroz Aziju, Evropu i Afriku, uključujući i neke terete koje je iznajmio Svetski program za hranu, ogranak UN-a za pomoć u hrani.

image