Rusija

Zaharova: Bezuslovna demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine svakako će biti sprovedeni

Portparolka ruskog Ministarstva spornih poslova govorila je o ukrajinskoj krizi, palestinsko-izraelskom sukobu, istrazi eksplozije Severnog toka jedan i dva i o odluci Letonije da oduzme automobile ruskih državljana
Zaharova: Bezuslovna demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine svakako će biti sprovedeniwww.globallookpress.com © MFA Russia/via Globallookpress.com

Razaranje i smrt je jedino na šta je sposoban režim ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog, ističe portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova tokom današnjeg brifinga.

Dodala je i da kijevski režim ima "jedinstveni" dar da uništava sve – sovjetske zvezde i druge spomenike koji su simbol istorijskog pamćenja naroda, bogatstva i nasleđa Ukrajine.

"Sve navedeno još jednom nas uverava u neophodnost ostvarivanja ciljeva Specijalne vojne operacije, uključujući i bezuslovnu demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine, koja će svakako biti sprovedena", zaključuje ona.

Ukrajinske oružane snage nastavljaju brutalno granatiranje mirnih gradova u Donbasu, Azovskoj i Hersonskoj oblasti, kao i u drugim ruskim regionima. To rade jer nemaju uspeha na bojnom polju, pa izbacuju svoj bes na nevine i bespomoćne ljude, ukazuje ona.

Podsetila je na napad Oružanih snaga Ukrajine 7. novembra na nekoliko okruga Donjecka kada su koristili rakete HIMARS.

"Tukli su hladnokrvno, nanoseći neprekidne udarce sa samo jedinim ciljem - da ubiju lekare i spasioce koji su pristigli da pomognu nastradalima. Prema informacijama kojima raspolažu vlasti DNR, nakon ovoga su se srušili plafoni zgrade Odeljenja za rad i socijalnu zaštitu stanovništva. Poginulo je šest osoba, među kojima i vozač hitne pomoći. Povređeno je 20 ljudi, uključujući troje tinejdžera", podseća ona.

Sve ovakve krvave zločine nad civilima dosledno beleže ruske agencije za sprovođenje zakona. Odgovorni će svakako biti identifikovani i biće kažnjeni u skladu sa zakonom, ističe ona.

Palestinsko-izraelski sukob

U jeku sukoba u Pojasu Gaze, Zapadna obala reke Jordan se našla u senci iako i tamo postoji opasan razvoj situacije, ističe Zaharova. Odatle dolaze informacije o sve većim sukobima između izraelskih snaga bezbednosti i doseljenika, s jedne strane, i lokalnog stanovništva, s druge strane.

"Od 7. oktobra više od 150 Palestinaca, uključujući 44 dece, ubijeno je u nasilju u ovom delu okupiranih teritorija", navodi Zaharova.

Rusija ističe da je što pre potreban prekid vatre u zoni sukoba, što će omogućiti da se izbegnu nove žrtve, da se pruži neophodna humanitarna pomoć stanovništvu Gaze i postavi prepreka daljem rastu oružane konfrontacije i uvlačenju novih regionalnih učesnika.

Moskva podržava početak procesa izlaska stranih državljana iz Pojasa Gaze na egipatsku teritoriju preko graničnog prelaza Rafa i nastavlja da radi na ovome u bliskoj saradnji sa svim uključenim stranama.

Međutim, važno je stvoriti uslove za ponovno pokretanje punog političkog procesa zarad sveobuhvatnog rešavanja palestinskog problema na dobro poznatoj međunarodno-pravnoj osnovi, ističe Zaharova.

Podsetila je na rusku inicijativu da se organizuju ministarske konsultacije radi koordinacije pristupa zemalja u regionu koje podržavaju formulu dve države za rešavanje palestinsko-izraelskog sukoba.

Već godinu dana ćute o Severnom toku

Rusija nastavlja da skreće pažnju međunarodne zajednice na eksploziju Severnog toka 1 i 2, uverena da napad na ključni energetski infrastrukturni objekat, koji ima za posledicu velike ekonomske i ekološke posledice, predstavlja direktnu pretnju međunarodnom miru i bezbednosti i da će odgovorni za zločin da dobiju kaznu koju zaslužuju.

Godinu dana je prošlo a Nemačka, Danska i Švedska koje vode nacionalne istrage o eksplozijama ništa nisu priložile međunarodnoj zajednici, ističe Zaharova.

Rusija smatra da je neophodno da se sprovede nepristrasna međunarodna istraga kako se slično ne bi dešavalo u budućnosti.

Predstavnici zapadnih zemalja nisu spremni za ozbiljan rad na ovu temu, već traže priliku da se sve obustavi, a jedini predlog koji su izneli – da se iz teksta ukloni fraza o dovođenju pravdi izvršilaca i naručilaca terorističkog napada – govori sama za sebe, ukazuje Zaharova.

"Zapad uporno insistira da SB UN nema potrebe da se meša u vođenje nacionalnih istraga u Nemačkoj, Danskoj i Švedskoj. Međutim, cele prošle godine ove zemlje nisu predstavile čak ni preliminarne rezultate međunarodnoj zajednici i odbijaju da sarađuju sa pogođenim državama", ističe ona.

Ipak, u medijima imaju više smelosti, pa tamo dele najrazličitije verzije situacije, što samo pojačava sumnje u želju ovih država da zaista pronađu organizatore i izvršioce terorističkog napada.

Letonija nezakonito oduzima ruske automobile

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova ne preporučuje građanima Rusije da putuju u Letoniju jer ta zemlja naglo pogoršava neprijateljske akcije prema Rusiji, posebno ne na ličnim automobilima registrovanim na teritoriji Ruske Federacije.

Nedavno su letonski parlamentarci u završnom čitanju usvojili antiruske amandmane na Zakon "o drumskom saobraćaju", koji će omogućiti konfiskaciju ruskih vozila uvezenih na teritoriju Letonije ako ne prođu proceduru preregistracije ili se ne izvezu van zemlje do 14. februara 2024. godine, ističe Zaharova.

Oduzeti automobili ruskih državljana biće prebačeni u Ukrajinu, dodaje ona i ističe da odluka o protivpravnoj eksproprijaciji može da se donese bez obzira na lokaciju vlasnika vozila.

"Nastavićemo da preduzimamo protivmere, uključujući i asimetrične, na pravni haos koji se dešava na Baltiku", upozorava Zaharova.

image