Svet

Trozubac umesto grba SSSR na spomeniku "Majka Otadžbina"; Zaharova: Jedna je majka (FOTO)

Umesto grba pod kojim su se borili i umirali za slobodu od nacista milioni Rusa i Ukrajinaca, sada stoji simbol države koja koketira sa idejama fašizma
Trozubac umesto grba SSSR na spomeniku "Majka Otadžbina"; Zaharova: Jedna je majka (FOTO)www.globallookpress.com © Tanjug/AP Photo/Efrem Lukatsky

Ukrajinski trozubac postavljen je umesto grba SSSR-a na spomenik "Majka Otadžbina" u Kijevu, prenose lokalni mediji.

Prethodno su Ukrajinci odlučili da promene ime spomenika i sada se zove "Majka Ukrajina". Radovi na rekonstukciji spomenika su koštali Kijev više od 650 hiljada evra.

Arhitekte iz Lavova su juče pozvale da se spomenik sruši nakon završetka sukoba i zameni skulpturom "Rostok".

Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharaova povodom ovog poteza Kijeva je izjavila da je to "cela suština kijevskog režima i kiborga koji ga vode".

"Majka se ne može preimenovati. Ona je jedna. I jedino što možete učiniti sa njom je da je volite. A oni to ne umeju", poručila je Zaharova.

Majka Otadžbina" je najveći spomenik u Ukrajini i peta po veličini statua na svetu. Na desnoj obali Dnjepra podignuta je 1981. godine. 

Skulptura od nerđajućeg čelika, visoka 62 metra, sa postoljem - ukupno 102 metra, sastavljena je u odvojenim delovima težine od 25 do 30 tona. 

Metal od kojeg je napravljen spomenik istopljen je u Zaporožju. Skulptura ove veličine napravljena je prvi put u SSSR-u. 

image