Svet

"Politiko": Rebrendiranje "Majke Otadžbine" u jeku ukrajinske ofanzive je u redu, ali ne i cena

Ukrajinske vlasti odlučile su da zamene srp i čekić na spomeniku trozupcem, a od cene "rebrendiranja" mnogima se diže kosa na glavi
"Politiko": Rebrendiranje "Majke Otadžbine" u jeku ukrajinske ofanzive je u redu, ali ne i cena© Tanjug/AP Photo/Jae C. Hong

Odluka ukrajinskih vlasti da u jeku sukoba potroše ogroman novac kako bi radikalno izmenili spomenik "Majka Otadžbina" podignut u znak sećanja na Dan pobede i sa njega uklonili grb SSSR-a, izazvala je bes javnosti, piše "Politiko".

Statua žene - od milja prozvane "Baba" - visoka je 62 metra i od 1981. godine stoji na brdu na desnoj obali Kijeva. Pogleda usmerenog ka istoku, u desnoj ruci drži 16 metara dug mač, a u levoj osam metara dug štit sa simbolima radnika i seljaka Sovjetskog Saveza - čekićem i srpom.

Ukrajinske vlasti prošlog meseca su odlučile da je krajnje vreme da se džinovski simbol "sovjetske vladavine nad Ukrajinom" zameni trozupcem i proteklog vikenda su počeli sa čerečenjem spomenika.

Međutim, ne misle svi Ukrajinci da je trošenje novca na negiranje Rusije dobra ideja, naročito u trenutku kada ukrajinska ofanziva i ne ide baš najbolje.

Ukrajinski vojni lekar Viktor Prilipenko rekao je da je rebrendiranje spomenika "nepraktično" u trenutku kada vojsci nedostaju dronovi. Takvo "gubljenje novca" negativno utiče i na moral vojnika. Ovo nije preimenovanje ulice, koje košta samo paricu, već košta "milione grivna".

"To je takođe simptom nedostatka kreiranja državne vojne strategije za civilnu potrošnju", dodao je on. "Vidimo kako državnici često odlaze u inostranstvo da traže ne samo oružje, već i finansijsku pomoć, i odmah vidimo rasipanje novca poreskih obveznika. Da postoji strategija, na našim kanalima bismo videli vesti o pronalascima naših naučnika za vojsku, pokretanju proizvodnih linija za domaću vojnu opremu, izgradnji pouzdanih skloništa, otvaranje lokalnih proizvodnih linija za osnovne stvari kao što su maske, koje volonteri još uvek ručno prave..."

Ministarstvo kulture i informisanja tvrdi da nisu potrošili ni jednu jedinu grivnu na projekat, za koji se procenjuje da košta 28 miliona grivni (oko 700.000 evra), i da novac dolazi od velikih preduzeća.

"Dakle, pošto nije novac iz budžeta, znači da možete da ga potrošite kako god želite? To je 700.000 evra. To je više od 2.000 dronova, na primer, ili 240 snajperskih pušaka, 350 termovizira dobrog kvaliteta ili mnogo više. Meni je misterija zašto je promena grba SSSR-a u trozubac upravo sada hitnija potreba od jačanja tehničke podrške vojsci", navela je Dijana Stavska, stomatolog iz Kijeva, koja snabdeva ukrajinsku vojsku zalihama.

Videvši bes javnosti, ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski brže-bolje je pojurio da smeni ministra kulture Aleksandra Tkačenka.

"Muzeji, kulturni centri, simboli, TV serije - sve je to važno, ali sada imamo druge prioritete... Država mora da usmeri svoju maksimalnu pažnju na potrebe odbrane", poručio je Zelenski.

Tkačenko, koji je rekao da je podneo ostavku pre nego što je predsednik pozvao na njegovo otpuštanje, bio je prkosan do kraja. "Neki kažu da nije vreme za trošenje novca na kulturu tokom rata. Ali reci mi onda za šta se borimo? Zar se ne borimo za našu kulturu, identitet, jezik i istoriju? Kultura tokom rata je važna koliko i dronovi", poručio je on.

Dok Ukrajinci prebrojavaju novac potrošen na pokušaj negiranja istorije, "Majka Otadžbina" i dalje bdi nad gradom.

image