Svet

Još jedan spomenik na udaru kijevskih vlasti: "Majka Otadžbina" dobija novo ime

Napori zvaničnog Kijeva da prekine sve veze Ukrajine sa Rusijom, ruskom kulturom i jezikom počeli su još 2015. godine
Još jedan spomenik na udaru kijevskih vlasti: "Majka Otadžbina" dobija novo imewww.globallookpress.com © Aleksandr Gusev/Keystone Press Agency

Vlasti u Ukrajini odlučile su da preimenuju spomenik Majka Otadžbina, u okviru dugotrajnog nastojanja kijevskog režima da prekine kulturne veze sa Rusijom, izjavio je ukrajinski visoki zvaničnik.

U razgovoru za lokalne medije generalni direktor Nacionalnog muzeja istorije Ukrajine u Drugom svetskom ratu Jurij Savčuk kazao je da je naučni savet te institucije doneo "niz važnih odluka".

"Jedna od tih odluka je da spomenik Majka Otadžbina u Kijevu dobije novi naziv - Ukrajina-majka", naveo je Savčuk i dodao da se zvanično odobrenje Ministarstva kulture očekuje pre Dana nezavisnosti, 24. avgusta.

Majka Otadžbina je monumentalna statua, koja slavi sovjetsku pobedu nad nacističkom Nemačkom, i nalazi se unutar Muzeja Velikog otadžbinskog rata kod Kijeva. Izgrađena je i otvorena na Dan pobede, 9. maja 1981. godine. Visoka je 62 metra, a nadograđena je na najviši sprat muzeja.

Statua prikazuje Majku otadžbinu, koja u desnoj ruci drži mač visok 16 metara, a u levoj štit sa prikazom grba Sovjetskog Saveza. Oko statue se nižu mermerne ploče s uklesanim imenima više od 11.600 vojnika i 200 radnika proglašenih za heroje Sovjetskog Saveza i heroje socijalističkog rada.

Napori zvaničnog Kijeva da prekine sve veze Ukrajine sa Rusijom, ruskom kulturom i jezikom počeli su još 2015. godine, kada je režim nastao posle majdanskog puča potpomognutog Zapadom usvojio tzv. zakon o dekomunizaciji.

Tim zakonom propisana je i naredba o uklanjanju svih spomenika iz sovjetskog perioda, ali sa malim izuzećem. Kijev je ipak odlučio da "ostavi u životu" one spomenike koji su bili podignuti u čast žrtava ili pobeda tokom Drugog svetskog rata. 

Statua Majka Otadžbina "preživela" je ovaj zakon, ali je u maju ukrajinski ministar kulture Aleksandar Tkačenko rekao da Kijev planira da sovjetski grb na spomeniku zameni ukrajinskim. Ministarstvo kulture planira da remont završi do kraja avgusta, a u utorak je objavilo snimak na kome se vidi kako se radnici spremaju da uklone srp i čekić sa spomenika.

image