Rusija

Nebenzja: Moskva upoznata sa brojnim slučajevima oduzimanja dece ukrajinskim izbeglicama

Od početka Specijalne vojne operacije, ruski regioni primili su više od pet miliona stanovnika Ukrajine i republika Donbasa, koji su dobrovoljno stigli, naveo je stalni predstavnik Rusije pri UN
Nebenzja: Moskva upoznata sa brojnim slučajevima oduzimanja dece ukrajinskim izbeglicama© Jeff J Mitchell/Getty Images

Moskva je upoznata sa desetinama slučajeva oduzimanja ukrajinske dece roditeljima koji su stigli sa njima u evropske zemlje, izjavio je stalni predstavnik Rusije pri UN Vasilij Nebenzja.

"Nakon aprilske neformalne sednice Saveta bezbednosti, dobijali smo apele u vezi oduzimanja dece roditeljima koji se sa njima nalaze uglavnom u Evropi. Poznato nam je na desetine takvih slučajeva. Pritom, signali su dolazili ne samo od Ukrajinaca, nego i državljana drugih zemalja, uključujući i stanovnike EU", kazao je Nebenzja tokom neformalne sednice sednice Saveta bezbednosti UN o zaštiti ukrajinske dece u EU.

Kako je istakao, sve to navodi na zaključak da je taj problem veoma ozbiljan i rasprostranjen, napomenuvši da izbeglice ne znaju kome da se obrate.

Nebenzja je podsetio da međunarodni pravni okvir za zaštitu dece uključuje Konvenciju o pravima deteta i njen Opcioni protokol. 

"Ta dokumenta štite pravo deteta da ne bude odvojeno od porodice, osim ako je to u njegovom najboljem interesu, i zabranjuje proizvoljno i protivzakonito mešanje u njegov lični i porodični život, kao i zadiranje u nepovredivost njegovog doma", istakao je ruski diplomata.

Prema njegovim rečima, pristup zapadnih zemalja situaciji sa ukrajinskom decom pokazuje njihove dvostruke standarde. 

"Bili bismo zahvalni i na odgovoru na pitanje koja je suštinska razlika između te dece (koja su evakuisana u Evropu) i one koju su ruske vlasti i humanitarne organizacije evakuisale u Rusiju iz zone borbenih dejstava. Zašto se privremeno starateljstvo nad ukrajinskom decom u ruskim porodicama predstavlja kao prinudno usvajanje, a u evropskim porodicama kao briga za najbolje interese deteta. Ovo je još jedan primer dvostrukih standarda zapadnih zemalja", podvukao je.

Nebenzja je dodao da su od početka Specijalne vojne operacije, ruski regioni primili više od pet miliona stanovnika Ukrajine i republika Donbasa, koji su dobrovoljno stigli.

"Od toga je više od 730.000 dece. Velika većina te dece stigla je sa svojim roditeljima ili drugim rođacima. Među njima je samo 2.000 dece iz sirotišta iz DNR i LNR, koja su stigla zajedno sa rukovodiocima i vaspitačima tih ustanova", zaključio je ruski diplomata.

image