Rusija

Lavrov za RT: Izraelci sprovode racije na Zapadnoj obali, sprečavaju mirovne pregovore

Egipat, koji je već globalni igrač, igra važnu ulogu u procesima rešavanja palestinsko-izraelskog sukoba, poručuje šef ruske diplomatije
Lavrov za RT: Izraelci sprovode racije na Zapadnoj obali, sprečavaju mirovne pregovore© Drew Angerer/Getty Images

Napadi izraelske vojske na Zapadnoj obali sprečavaju stvaranje uslova za mirovne pregovore, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov u intervjuu za RT.

"Podsetiću vas na Zapadnu obalu reke Jordan, gde niko nije formalno objavio sukob. Ali i tamo izraelska vojska vrši racije, što nikako ne stvara uslove za početak mirovnih pregovora, kao ni za stvaranje palestinske države", kazao je Lavrov.

On je napomenuo da Kairo igra važnu ulogu u procesima rešavanja palestinsko-izraelskog sukoba. 

"Mogućnosti Egipta kao države i globalnog igrača protežu se izvan Bliskog istoka i afričkog kontinenta", istakao je šef ruske diplomatije.

Prethodno je Lavrov rekao da je neprihvatljivo "kupovati bezbednost smanjenjem palestinskih teritorija", napomenuvši da je upravo to stav koji Moskva pokušava da prenese Izraelu. 

Kako je naglasio, Rusija nikada nije potcenjivala značaj bezbednosti za Izrael, ali iz istorijske perspektive, stvaranje palestinske države je neizbežno.

image