Rusija

Rusija: Spremni smo da radimo sa Finskom na rešenju situacije na granicama

Zvanična predstavnica ruskog Ministarstva spoljnih poslova je predložila da finska strana pošalje svoje graničare na konsultacije sa ruskim kako bi izneli svoje pretenzije i kako bi se pronašlo obostrano korisno rešenje
Rusija: Spremni smo da radimo sa Finskom na rešenju situacije na granicama© Tanjug/Jussi Nukari/Lehtikuva via AP

Moskva je spremna da radi sa Helsinkijem na rešavanju situacije sa izbeglicama na granici, ističe portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova za radio "Sputnjik".

Potrebno je da finska strana uputi svoje graničare da održe konsultacije sa ruskim graničarima i iznesu sve probleme ili tvrdnje koje im smetaju na sto, ukazuje Zaharova. Potrebno je da se kroz sve to prođe i da se pronađe obostrano prihvatljivo rešenje, ili makar da se dobije objašnjenje, jer Rusija je spremna na takav rad, što je rečeno i ambasadoru, dodaje ona.

Finska sa ruskom stranom nije obavila preliminarne konsultacije u vezi sa zatvaranjem kontrolnih punktova, samo su javili odluku o zatvaranju, dodaje Zaharova na Telegramu.

Pokušaji finske strane da prebaci odgovornost za situaciju nastalu nakon što su zatvorili kontrolne punktove ukazuju na to da finske vlasti nespretno pokušavaju da nađu izgovore, podstiču rusofobična osećanja i pokušavaju da izbegnu nastavak praktične interakcije ruskih i finskih graničnih službi, što je ranije bio sastavni deo saradnje zarad obezbeđivanja efikasnog funkcionisanja zajedničke granice, istakla je ona.

Ambasador Finske u Moskvi Anti Helantera bio je u Ministarstvu spoljnih poslova 20. novembra.

Zbog odluke Helsinkija da zatvori kontrolne punktove na granici sa Rusijom, sve je više izbeglica iz trećih zemalja na kontrolnim punktovima. Prema rečima guvernera Murmanske oblasti Andreja Čibisa, samo na kontrolnom punktu Sala u redu stoji oko 300 ljudi.

Finske vlasti su 18. novembra zatvorile četiri od osam kontrolnih punktova na četiri meseca, svi "slobodni" prelazi nalaze se u severnoj Finskoj, a samo na dva od njih – Varitius i Sala – prihvataju zahteve za azil. Finska ministarka unutrašnjih poslova Mari Rantanen upozorila je da vlasti pripremaju dalja ograničenja.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova izrazilo je protest zbog zatvaranja kontrolnog punkta. Kako je navelo resor, Helsinki je ovu odluku doneo ishitreno, bez konsultacija sa Moskvom, i time prekršio prava i interese desetina hiljada Rusa i Finaca.

Izjave o zaoštravanju situacije sa migrantima i optuživanje Moskve da "svesno" organizuje izbegličke tokove je, kako je ocenilo rusko Ministarstvo, provokacija i želja da se odnosi između država dodatno zaoštre.

image