Svet

Rusija: Finska glavni krivac za prekid saradnje, Moskva će odgovoriti

Teško je zamisliti da se skoro 1.500 kilometara granice može zatvoriti ogradom, ali daćemo priliku finskim građanima da procene potrebu i efikasnost te inicijative svojih vlasti, kaže direktor drugog odeljenja Ministarstva spoljnih poslova Rusije Sergej Beljajev
Rusija: Finska glavni krivac za prekid saradnje, Moskva će odgovoriti© Tanjug/AP Photo/Sergei Grits

Rusija smatra da je Finska u potpunosti kriva za prekid prekogranične saradnje, a osnovanost planova Finske o izgradnji ograde duž granice sa Ruskom Federacijom trebalo bi da procene građani, izjavio je direktor drugog odeljenja Ministarstva spoljnih poslova Rusije Sergej Beljajev za "RIA Novosti".

"Uzimajući u obzir konfrontacione akcije Finske prema Rusiji, ruska strana je odlučila da raskine rusko-finski međuvladin sporazum o unapređenju prekogranične saradnje dve zemlje, potpisan u Helsinkiju 13. aprila 2012. godine. U skladu sa tim, trenutno ne postoji pogranična saradnja Rusije i Finske. Krivicu za to u potpunosti snosi finska strana", precizirao je Beljajev.

Diplomata je dodao da, što se tiče direktne izgradnje ograde na rusko-finskoj granici, odabir mera koje treba preduzeti da bi se osigurala bezbednost sopstvene granice je suverena stvar svake države.

"Teško je zamisliti da se skoro 1.500 kilometara granice može zatvoriti ogradom, ali daćemo priliku finskim građanima da procene potrebu i efikasnost te inicijative svojih vlasti", dodao je Beljajev, istakavši da ruske vlasti neće ostaviti bez odgovora sve antiruske postupke Helsinkija.

Prema njegovim rečima, nakon početka Specijalne vojne operacije u Ukrajini, Finska "sprovodi kontinuiranu konfrontacionu antirusku politiku", podržavajući Kijev isporučujući mu oružje i pooštravajući sankcioni pritisak na Rusiju.

"Nakon stupanja Finske u NATO prekinut je tradicionalno aktivan bilateralni politički dijalog na svim nivoima i bliski međuresorni kontakti, a nekadašnjoj razvijenoj trgovinsko-ekonomskoj saradnji naneta je nenadoknadiva šteta, presečena veza među regionima, uključujući gradove-pobratime", zaključio je.

Kabinet ministara Finske je ranije saopštio da je zbog pogoršanja situacije sa migracijama na granici sa Rusijom odlučio da od 18. novembra do 18. februara 2024. godine potpuno zatvori granične punktove na jugoistoku zemlje.

image