Svet

Finska odbacila odluku o zatvaranju granice sa Rusijom

Ne postoji pravni osnov za dalju pripremu odluka sa predloženim sadržajem, izjavio je zamenik kancelara za pravdu finske vlade
Finska odbacila odluku o zatvaranju granice sa Rusijom© Tanjug/Jussi Nukari/Lehtikuva via AP

Zamenik kancelara za pravdu finske vlade Miko Pumalainen, koji je dao pravnu ocenu vladinih zakonskih predloga o pooštravanju ograničenja na granici sa Rusijom, suspendovao ih je, objavio je u utorak najveći list u zemlji "Helsingin sanomat".

"Zamenik ministra razmatrao je predstavljeni nacrt odluke (o graničnim ograničenjima), nacrt memoranduma i poverljivi memorandum sa stanovišta zakonitosti. Na osnovu dokumenata, ne postoji pravni osnov za dalju pripremu odluka sa predloženim sadržajem", rekao je Pumalainen u izjavi finskim novinama.

Prema njegovom mišljenju, vladin predlog zakona o daljem pooštravanju kretanja na granici sa Rusijom ne pruža dovoljne garancije da će odluka sačuvati stvarnu i efektivnu mogućnost podnošenja zahteva za međunarodnu zaštitu garantovanu Ustavom, pravom EU, Evropskom konvencijom o ljudskim pravima i drugim dokumentima kojima se regulišu pitanja ljudskih prava.

Finska vlada namerava da potpuno zatvori sve kontrolne punktove na granici sa Rusijom zbog nekontrolisanog dolaska izbeglica, a Finska bi takođe trebalo da se pripremi za uzvratne mere Rusije, piše ovaj list.

Ranije je saopšteno, da će zbog pogoršanja situacije sa migracijama i nekontrolisanog dolaska izbeglica punktovi na jugoistoku zemlje od 18. novembra do 18. februara 2024. biti zatvoreni. 

Četiri od osam kontrolnih punktova su zatvorena, preostali otvoreni kontrolni punktovi se nalaze u severnoj Finskoj, a samo dva - "Vartijus" i "Sala" - prihvataju zahteve za azil. 

Finski mediji objavili su prošle nedelje da Ministarstvo unutrašnjih poslova Finske priprema predlog zakona za potpuno zatvaranje svih kontrolnih punktova na granici sa Rusijom. Finska ministarka unutrašnjih poslova Mari Rantanen potvrdila je da se pripremaju dalja ograničenja.

Pres-sekretar ruskog predsednika Dmitrij Peskov, govoreći o zatvaranju finskih punktova na granici sa Ruskom Federacijom, rekao je da je za duboko žaljenje rusofobični stav koji su prigrlili lideri susedne zemlje. 

image