Rusija

Preminuo ruski novinar ranjen u napadu ukrajinskih dronova

Ruski novinari su već duži niz godina meta Kijeva koji želi da ih uništi, poručila je Zaharova povodom smrti Maksudov. Novinarska profesija danas sve više liči na vojničku, dodao je generalni direktor grupe "Rusija danas"
Preminuo ruski novinar ranjen u napadu ukrajinskih dronovaGetty © Photo by Scott Olson

Boris Maksudov ruski novinar i dopisnik TV kanala "Rusija 24" je preminuo na prvoj liniji fronta, nakon što je juče ranjen u napadu ukrajinske vojske na ruske novinare, javlja ruski novinar Vladimir Solovjov u svojoj emisiji.

"Upravo je stigla tragična vest. Naš kolega je preminuo na putu za Džankoj u šest ujutru od zadobijenih rana. Momci su se borili za njegov život nakon što je juče teško povređen", kaže Solovjov.

Imao je 38 godina.

Izgubio je život kao hrabri vojnik, a novinarska profesija danas sve više liči na vojničku, kazao je generalni direktor Međunarodne medijske grupe "Rusija danas" Dmitrij Kiselev.

Ruski novinari su već duži niz godina meta Kijeva koji želi da ih uništi, istakala je zvanična predstavnica ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova i izjavila saučešće porodici preminulog.

Novinari postaju mete neprijatelja Rusije u zoni SVO, a ta opasnost će samo rasti, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov i dodao da se desila velika tragedija ne samo za bliske ljude Maksudova već i celog društva.

Kremlj ne očekuje reakciju Zapada na smrt novinara, s obzirom da nije jasno kojih se standarda pridržava rukovodstvo evropskih zemalja, kaže Peskov odgovarajući na pitanje novinara "Prvog kanala" kakva će biti reakcija Zapada koji voli da "vaspitava" Rusiju o pravima čoveka ali mu u poslednje vreme ni smrt novinara ne predstavlja ništa.

"Ali to ne znači da treba da se odreknemo svojih principa i ciljeva", poručio je.

Dan ranije, ukrajinska vojska je u Zaporožju gađala iz drona grupu ruskih novinara, usled čega je Maksudov zadobio rane. Istražni komitet Ruske Federacije je započeo istragu o zločinu.

image