Rusija

Jača srpska avijacija: Naše nebo čuvaju ruski "leteći tenkovi" (FOTO)

Mi-35M ima visoku borbenu izdržljivost i pouzdanost, a po borbenim svojstvima jedan je od najboljih helikoptera ove klase
Jača srpska avijacija: Naše nebo čuvaju ruski "leteći tenkovi" (FOTO)© Виталий Тимкив / РИА Новости

U Beograd je stiglo 11 novih ruskih helikoptera Mi-35 koje nazivaju "letećim tenkovima". Višenamenski jurišni helikopter Mi-35M predstavlja modernizovani helikopter Mi-24V, koji je razvila Moskovska helikopterska fabrika "Mihaila Leontjeviča Milja" i serijski se proizvodi od 2005. godine u "Rostvertolu".

Helikopter obezbeđuje danonoćnu borbenu upotrebu helikopterskog vođenog i nevođenog naoružanja u jednostavnim i umereno teškim vremenskim uslovima, kao i izvođenje leta na visinama od 10-25 metara danju i najmanje 50 metara noću iznad površine zemlje sa pristupom cilju.

Za 24-časovnu borbenu upotrebu, Mi-35M je opremljen savremenim navigacionim i elektronskim sistemom sa multifunkcionalnim displejima u boji. Tu je i sistem za osmatranje i ciljanje, koji uključuje termovizijske kanale, laserski daljinomer i merač pravca.

Mi-35M ima poboljšani dizajn. Opremljen je novim snažnim motorima VK-2500 proizvođača "Klimov", lopaticama glavnog rotora od fiberglasa, i ima glavu glavnog rotora sa elastomernim šarkama, novu preklopnu ploču i repni rotor u obliku slova Iks. 

Trup helikoptera Mi-35M ima skraćeno krilo i fiksni stajni trap. 

Mi-35M se odlikuje visokim karakteristikama, a veoma efikasno se može koristiti u uslovima visokih temperatura i velikih visina. Njegov dizajn obezbeđuje helikopteru nizak akustički signal i povećanu borbenu izdržljivost.

Pored izvršenja udarnih funkcija, helikopter Mi-35M može da se koristi za vazdušni transport, odnosno za prevoz osam padobranaca sa ličnim oružjem u transportnoj kabini, kao i za transport municije ili drugog tereta ukupne težine do 1.500 kilograma unutar tovarnog prostora. 

Takođe, čuveni ruski helikopter je opremljen spoljnim sistemom oslanjanja koji mu omogućava da prevozi teret težine do 2.400 kilograma, a može da se koristi i za prevoz bolesnika i ranjenika u pratnji medicinskog radnika.

Mi-35M je projektovan za uništavanje tenkova i druge oklopne i neoklopne tehnike, neprijateljskih vojnika na bojnom polju i u taktičkoj dubini, kao i za rešavanje drugih borbenih zadataka, samostalno i u saradnji sa kopnenim snagama.

Mi-35M ima visoku borbenu izdržljivost, pouzdanost i performanse. Po borbenim svojstvima jedan je od najboljih helikoptera ove klase, koji je u službi Rusije, Venecuele, Brazila i Azerbejdžana. 

image