Rusija

Moskva upozorava: Vađenje oružja iz Baltičkog mora ne može bez Rusije

Nakon što je "Politiko" preneo da se Nemačka priprema za izvlačenje potopljene municije iz Drugog svetskog rata sa dna Baltičkog mora reaguje Moskva koja ističe da se odluka o tome mora donositi na osnovu dijaloga u koji će biti uključena i Rusija i druge zemlje antihitlerovske koalicije
Moskva upozorava: Vađenje oružja iz Baltičkog mora ne može bez Rusijewww.globallookpress.com © Bernd Wüstneck

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije upozorilo je danas da bi jednostrane odluke NATO-a, koje se tiču izvlačenja sa dna Baltičkog mora hemijskog oružja još iz Drugog svetskog rata, mogle biti potencijalno veoma opasne i dovesti do tragičnih posledica za čitav Baltički region.

Komentar je usledio nakon što je "Politiko" preneo da se Nemačka priprema za izvlačenje ove municije sa dna mora.

"Sa zabrinutošću konstatujemo nedavnu povećanu aktivnost niza zapadnih zemalja, EU i organizacija pod njihovom kontrolom u vezi sa izvlačenjem hemijskog oružja i municije iz Drugog svetskog rata koji su potopljeni u Baltičkom moru. Ubeđeni smo da razgovore o ovome treba voditi na odgovarajućim međunarodnim platformama, pre svega u Komisiji za zaštitu morske sredine Baltičkog mora (HELKOM), uz obavezno uvažavanje mišljenja Rusije i drugih zemalja saveznika iz antihitlerovske koalicije", ocenio je za "RIA Novosti" direktor drugog evropskog odeljenja MSP-a RF Sergej Beljajev.

Nakon završetka rata 1945. godine, nekoliko desetina hiljada tona hemijske municije potopljeno je u Baltičkom moru. Najveći arsenal bačen je u okolinu švedskog ostrva Gotland i danskog Bornholm. Prema podacima ruskih naučnika, na dnu može biti nekoliko hiljada tona iperita (hemijskog oružja). 

image