Rusija

Zaharova: Čestitam svima koji su hteli da ukinu Rusiju, izgubili ste luzeri

Oni koji su hteli da suzbiju uticaj Rusije prvo su udarili na Dostojevskog i ukinuli njegove romane, međutim, na njihovim servisima ruska pesma se plasira kao jedna od tri najbolje, ukazuje portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova
Zaharova: Čestitam svima koji su hteli da ukinu Rusiju, izgubili ste luzeriGetty © Photo by Stefano Guidi

Pokušaji da se suzbije Rusija i kultura "ukidanja" su poput pokušaja da se popije more ili pomeri pustinja, ukazuje portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

"Čestitam svima koji su došli na ideju da 'ukinu' Rusiju: `Izgubili ste, negospodo!`", napisala je na Telegramu.

Ukidanje Rusije počelo je sa Puškinom i Čajkovskim, a nevolje su im dolazile sa svih strana, piše Zaharova.

Nije im pošlo za rukom – prema svetskoj listi "Viral 50" servisa za striming muzike "Spotifaj", jedna od najpopularnijih svetskih hitova je pesma "Moj medeni" (Moй marmeladnый) u izvođenju Katje Lejl na muziku Maksa Fadejeva, navodi Zaharova.

"Kompozicija je u prve tri numere svetske popularne muzike", piše Zaharova.

Zvuči kao šamar za one koji su hteli da suzbiju Rusiju, dodaje ona.

"Kud pođoste na Fjodora Mihaila Dostojevskog, kad, sa svim vašim parama i resursima čak i u trenutnim uslovima, među najbolje se katapultirala ruska pesma", pita Zaharova.

"Pesma 'Moj medeni' je na trećem mestu u svetskom vrhu po dinamici popularnosti, šestom u Nemačkoj, četvrtom u Švedskoj, osmom u Francuskoj, drugom u Litvaniji, trećem u Norveškoj, četvrtom u Holandiji, trećem u Poljskoj, devetom u Turskoj , četvrtom u Italiji, šestom u Velikoj Britaniji, petom u Austriji, trećem u Danskoj i u Belgiji. Najsmešnije je što je u Finskoj, koja nam je zatvorila granične prelaze, ova pesma stigla... do prvog mesta", precizira Zaharova.

Sve je to tako jer je Maks Fadejev talenat čije će se pesme slušati, izvoditi i pevati bez obzira na bilo kakve smernice, objašnjava ona.

"Svi koji sledeći put budu planirali da nas suzbiju probaće našu jaga-jagu", upozorava Zaharova. 

"Jaga-jaga" je naziv albuma ruskog muzičara Maksa Fadejeva na kojem se i nalazi čuvena pesma.

image