Rusija

Zaharova: Invazija američkih diplomata na Kijev, pokušali da umanje apetite Zelenskog

Šef kabineta Zelenskog nije uspeo da, tokom nedavne posete Vašingtonu, ubedi američku stranu da je Kijevu potrebno poslati novu vojnu pomoć. Čini se da SAD pokušavaju da prebace finansijsku odgovornost za izdržavanje režima Zelenskog na svoje evropske satelite, poručila predstavnica ruskog Ministarstva spoljnih poslova
Zaharova: Invazija američkih diplomata na Kijev, pokušali da umanje apetite Zelenskogwww.globallookpress.com © Maksim Konstantinov

Tokom poslednjih nedelju dana Kijev su posetili istaknuti američki zvaničnici, među kojima su direktor CIA Vilijam Berns, ministar odbrane Lojd Ostin i ministarka finansija Dženet Jelen, podsetila je danas portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova. 

"Sudeći po svemu, stranci su došli da smanje apetite (predsednika Ukrajine Vladimira) Zelenskog, i da od njega zatraže izveštaj o trošenju ogromnih sredstava, koje je Zapad izdvojio za obezbeđenje tzv. letnje 'kontraofanzive', u čiji je 'zagarantovani uspeh' kijevski režim ubeđivao svoje gospodare", pojasnila je ona.

Zaharova je podsetila da nedavna poseta šefa kabineta Zelenskog Andreja Jermaka Vašingtonu nije bila uspešna i on se vratio "praznih ruku".

Jermak nije ubedio američke kongresmene da je neophodno da izdvoje nova sredstva za Ukrajinu, jer, kako se čini, dolazi do sve više neslaganja u američkim vladajućim krugovima po tom pitanju.

Stoga, kako dalje navodi, SAD sada pokušavaju da prebace finansijsku odgovornost za "izdržavanje režima Zelenskog na svoje evropske satelite".

"U tom kontekstu, nije bilo slučajno što je Berlin najavio planove da sledeće godine udvostruči nemačku vojnu pomoć Ukrajini sa 4 na 8 milijardi evra. Međutim, na Zapadu moraju da shvate da ovakvim koracima sami sebe uvlače u zamku i bivaju sve više uvučeni u sukob, doprinoseći njegovoj eskalaciji i povećanju broja civilnih žrtava", zaključuju iz ruskog Ministarstva spoljnih poslova.

image