Svet

Okupljanje u Kijevu: Sandu, Pistorijus i Šarl Mišel stigli u Ukrajinu

Na desetu godišnjicu takozvanog Majdana u Kijev su stigli pojedini evropski saveznici Ukrajine
Okupljanje u Kijevu: Sandu, Pistorijus i Šarl Mišel stigli u Ukrajinuwww.globallookpress.com © Eric Lalmand/Belga News Agency

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel, predsednica Moldavije Maja Sandu i nemački ministar odbrane Boris Pistorijus danas su stigli u Kijev, javljaju ruski i ukrajinski mediji.

Sandu je, zajedno sa predsednikom Ukrajine Vladimirom Zelenskim, upalila sveću kod spomenika posvećenom stotini nebeskih heroja. U pitanju je spomenik podignut u znak sećanja na demonstrante koji su tokom Majdana izgubili život.

"Ukraina.ru" piše da je razlog posete evropskih saveznika upravo godišnjica državnog prevrata u Kijevu iz 2013. godine, jer su te godine, na današnji dan, počele demonstracije, koje su zatim prerasle u državni prevrat. 

Ipak, nemački portal MDR piše da će Pistorijus sa Zelenskim razgovarati o obuci ukrajinskih vojnika i daljoj pomoći Ukrajini. U planu je i polaganje cveća u znak sećanja na Majdan, ali i poseta vojnom poligonu kijevskih vojnika, prenose "RIA Novosti".

Šarl Mišel je povodom posete kratko napisao na Iksu (bivši Tviter) da mu je drago da je ponovo u Kijevu, "među prijateljima".

Juče, Kijev je posetio i Lojd Ostin, šef Pentagona.

On je poručio da će Sjedinjene Države "nastaviti da podržavaju Ukrajinu u borbi za slobodu i protiv ruske agresije, sada i u budućnosti".

Danas, kako prenosi TASS, Ostin je ipak kazao da Kijev očekuje iznurujuća borba i da SAD nemaju magični štapić za probleme Oružanih snaga Ukrajine.

image