Rusija

Moskva: Kijev uz pomoć toksičnih jedinjenja sa Zapada trovao lidere novih ruskih regiona

Na sednici Organizacije za zabranu hemijskog oružja, koja je počela danas, ruski predstavnik još jednom je upozorio države članice da Ukrajina koristi toksična hemijska jedinjenja u zoni SVO, koje, kako kaže, dobija od SAD i njihovih saveznika
Moskva: Kijev uz pomoć toksičnih jedinjenja sa Zapada trovao lidere novih ruskih regionawww.globallookpress.com © Cpl. Dalton Swanbeck

Ukrajinske specijalne službe upotrebile su toksične hemikalije protiv vlasti novih ruskih regiona, otkrio je danas šef ruske delegacije na sednici Organizacije za zabranu hemijskog oružja Kiril Lisogorskij.

Prema njegovim rečima, upotrebljene su toksična hemijska jedinjenja i psihoaktivne supstance, a Moskva ima dokaza da su u svemu učestvovale i Sjedinjene Američke Države i njihovi saveznici. Oni su, ističe ruska strana, Kijevu slali toksična hemijska jedinjenja. 

Ipak, "RIA Novosti" podsećaju da ovo nije prvi put da je Ukrajina od februara prošle godine koristila nedozvoljene supstance u zoni SVO. Kremlj je u Organizaciju za zabranu hemijskog oružja poslao ukupno 23 note koje se tiču upotrebe toksičnih materija, ali sekretarijat organizacije nije uzeo za shodno da reaguje i pošalje u Ukrajinu stručnjake koji bi to istražili.

U oktobru, Moskva je istoj organizaciji predala informaciju da su ukrajinski vojnici koristili zabranjena sredstva protiv ruskih vojnika.

Dokaz za to su i snimci koje je u svojim reportažama objavila ukrajinska televizija, a na kojima se vidi da ukrajinska vojska poseduje granate K-51 i hemijska sredstva za borbu protiv nereda. Sa njima su, kako se vidi na snimcima, snimljeni strani plaćenici jedne od zemalja NATO-a, koji su se, prema pisanju ruskih medija, spremali da uz pomoć njih izvedu provokaciju po sirijskom scenariju. 

image