Svet

Gde se po svetu nalaze američke biološke laboratorije (MAPA)

Od Sjedinjenih Država, preko Afrike do Ukrajine i Filipina, Vašington je svuda po svetu rasejao svoje vojne biolaboratorije
Gde se po svetu nalaze američke biološke laboratorije (MAPA)Getty © Karen Ducey / Stringer

Nakon što je ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu upozorio u Pekingu da "američke vojno-biološke aktivnosti, uključujući uspostavljanje mreže laboratorija u Singapuru, Tajlandu, Kambodži i Južnoj Koreji dobijaju na zamahu", RT Balkan je istraživao gde se sve nalaze američke bilaboratorije u svetu.

Rusija i Kina su godinama upozoravale na postojanje američkih bioloških laboratorija po svetu i odbijanje Vašingtona da verifikuje Konvenciju o zabrani biološkog i toksičnog oružja, što je Zapad odbacivao kao "teorije zavere" sve dok sadašnja podsekretarka Stejt departmenta Viktorija Nuland, inače notorni antiruski "jastreb" nije na saslušanju pred američkim Senatom, na direktno pitanje senatora Marka Rubija, rekla da SAD raspolažu sa biološkim oružjem, uključujući i "biološka postrojenja i materijale" u Ukrajini.

Istraživanje kineske Si-Dži-Ti-En (CGTN) pokazalo je da broj američkih biolaboratorija (i to onih vojnih, a ne postrojenja koje je formiralo ministarstvo zdravlja, na primer) u svetu raste i predstavlja ogromnu pretnju po čovečanstvo, budući da patogeni, zarazne bolesti i drugi opasni materijal imaju tendenciju da "pobegnu" iz istih.

Procenjuje se da je američka vojska otvorila više od 200 biolaboratorija za "istraživanje i razvoj biološkog oružja" u 25 zemalja. Prema ranijim procenama Pekinga, SAD su pod svojom kontrolom imale neverovatnih 336 bioloških laboratorija u 30 zemalja, uključujući 26 samo u Ukrajini.

Da li je otvoreno priznanje Nulandove dovelo do zatvaranja nekih ili su "nezgode" primorale Vašington da smanji opseg poslovanja ostaje da se vidi, tek indikativno je da je dobar deo laboratorija koncentrisan u blizini strateških neprijatelja SAD - Rusije i Kine.

Vodeća laboratorija "za biološku odbranu" nalazi se u vojnoj bazi Fort Ditrih gde su dvadeset godina obavljani testovi na američkim vojnicima koji za to nisu ni znali. Baza je najvažniji istraživački i razvojni centar za biološko oružje u SAD, "dom" ozloglašenog "agensa oranž". Iz ovog "centra najmračnijih eksperimenata američke vlade" više puta je dolazilo do curenja smrtonosnih virusa i bakterija.

Iz američkih vojnih laboratorija u Ukrajini, Gruziji, Kazahstanu, Uzbekistanu, Turkmenistanu, Azerbejdžanu koje su prikupljale uzorke "etničkih Rusa", više puta dolazilo je do smrtonosnih "incidenata" u kojima je stradalo civilno stanovništvo koje je nekim čudnim putevima dolazilo u kontakt sa kugom, antraksom, gripom, hemoragičnom groznicom, hepatitisom C, meningitisom, koronavirusom, tuberkulozom...

"Bliže" Kini nalaze se američke vojnobiološke laboratorije u Kambodži, na Tajlandu, Nepalu, Filipinima... O "igralištu Zapada" Africi da se ne govori.

Čemu služe ove laboratorije koje je strateški po svetu otvorila vojska jedine zemlje koja je upotrebila nuklearno oružje na civilima i koja odbija da potpiše konvenciju koja zabranjuje upotrebu biološkog oružja?

image