Rusija

Kuleba: Nećemo u NATO ako to znači da treba da odustanemo od teritorija

Neka to poruče svojim vlada i narodu, pa ću biti spreman da saslušam argumente, poručio je šef ukrajinske diplomatije, razočaran tempom kojim Zapad isporučuje pomoć Kijevu
Kuleba: Nećemo u NATO ako to znači da treba da odustanemo od teritorija© Tanjug/AP Photo/Virginia Mayo

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitrij Kuleba izjavio je da Ukrajina neće pristati na to da preda teritorije koje se sada nalaze pod kontrolom Rusije, čak ni ukoliko bi joj to omogućilo da uđe u NATO.

On je, pred početak Saveta Ukrajina-NATO u Briselu, istakao da vlasti Ukrajine nameravaju da se vrate granicama iz 1991. godine, i poručio da je razočaran kojim tempom Zapad šalje vojnu pomoć Kijevu.

"Moramo da nastavimo da se borimo. Ukrajina neće da se povlači. Iz nekog razloga, uvek je lako posavetovati nekog drugog da odustane i napravi ustupke. Neka to predlože svojim vladama i narodu da napuste njihove teritorije. A ako to urade, onda sam spreman da saslušam njihove argumente", rekao je on.

Ministar je juče u Briselu takođe izjavio da Kijev ne odustaje od ulaska u Alijansu, ali da je potrebno da isto to žele i članice pakta kako bi se pristupanje desilo. Dodao je i da Ukrajina vidi da "od početka rata NATO nije učinio nikakve korake za integraciju" Ukrajine u Alijansu.

"Pitanje ulaska u NATO nalazi se u ustavu. Osim toga, struktura Alijanse predstavlja najefektivniji mehanizam bezbednosti na evropskom prostoru", prokomentarisao je on. 

Uz to, kako je rekao, ukrajinsko pitanje tiče se ne samo Ukrajine, već i bezbednosti čitavog evroatlantskog prostora:

"Najbolji način da izbegnete slanje sopstvenih vojnika u rat je da pomognete drugoj zemlji koja se bori u ratu".

image