Rusija

Lavrov u Skoplju: Pobegao je Blinken, a ne ja; Priština odbija da formira ZSO

U interesu Zapada je bilo da razori Jugoslaviju, a danas u odnosu prema balkanskim zemljama pokazuju silu i teraju ih da uvedu sankcije Rusiji, ocenio je šef ruske diplomatije koji u Severnoj Makedoniji prisustvuje Savetu ministara OEBS-a
Lavrov u Skoplju: Pobegao je Blinken, a ne ja; Priština odbija da formira ZSO© Tanjug/AP Photo/Boris Grdanoski

Zapad nije izvukao nikakvu pouku iz svojih grešaka, nastavlja da ih pravi o čemu svedoči jučerašnje "horsko" izlaganje mnogih zapadnih lidera o ruskoj "agresiji", poručio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov na konferenciji za medije u Skoplju, tokom sumiranja rezultata sastanka Saveta ministara Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS).

U godini kada obeležava 50 godina od osnivanja, OEBS nema šta da slavi, dodaje Lavrov.

"U vojno-političkoj sferi je sve uništeno, kao i drugi dogovori koji su pomagali da se održi balans u sferi bezbednosti i kontroli naoružanja u Evropi. O ekonomiji da i ne govorim. Sve je uništeno i to zbog do sada neviđenih sankcija koje su uveli Rusiji".

Da li ste osetili izolaciju?

"Pobegao je kolega Blinken, a ne ja", kazao je Lavrov odgovarajući na pitanje novinara vezano za to što su državni sekretar SAD Entoni Blinken i druge zapadne kolege napustile Severnu Makedoniju pre nego što je on doputovao.

Prema Lavrovu, zapadne kolege se boje da otvoreno govore i da se suoče sa činjenicama, a juče nije prvi put da su pokazali "strah" i pobegli.

U prethodne dve godine hibridnog rata, Rusiji je postalo jasno da Zapad nema nikakve argumente dok upire prstom u Moskvu i krivi je za sve.

Teraju Balkan da uvede sankcije Rusiji 

Zapad je uvek pokušavao da na Balkanu posvađa nacije, a i danas to uspešno radi, smatra Lavrov i dodaje da Zapad nije hteo jaku Jugoslaviju.

Problemi na Balkanu su nastali nakon što je Amerika umešala prste u rušenje Jugoslavije u kojoj su Srbi, Crnogorci, Slovenci, Makedonci i drugi živeli složno i bez problema, kaže Lavrov odgovarajući na pitanje vezano za bugarsko-makedonske odnose.

U interesu Zapada je bilo da razori Jugoslaviju, a danas u odnosu prema balkanskim zemljama pokazuju silu i teraju ih da se "slože dok nije kasno", da uvedu sankcije Rusiji i slično.

Pusta obećanja Zapada o Kosovu i Metohiji

Dešavanja na Kosovu i Metohiji se uklapaju u tendenciju propadanja OEBS-a, kaže ruski ministar.

Prvo se nešto dogovori, pa se slave rezultati toga, a onda se samo posmatra kako se dešavaju sitne eskalacije jedna za drugom, a onda i one krupne, kaže on opisujući metode kojima se služi Zapad.

"Sećam se kako je EU, inače, veliki posrednik, na poziv Ujedinjenih nacija, posredovala u dijalogu Beograda i Prištine. Te 2013, pre više od deset godina, svečano je objavljeno da je dogovoreno da se formira ZSO na KiM", podseća Lavrov.

Međutim, ništa se od tada nije desilo, ističe Lavrov.

Prištinske vlasti, koje nastavljaju da rukovode južnom srpskom pokrajinom, odbile su i nastavljaju da odbijaju formiranje Zajednice srpskih opština, dodaje.

"Šta mislite šta radi EU? Mislite li da zahteva od njih da se adekvatno ponašaju? Ne! Teraju Srbiju da promeni svoju poziciju. Već su napravili novi dokument o formiranju ZSO koji se mnogo razlikuje od prvobitnog koji su potpisali Beograd i Priština", ističe ministar.

Srbima koji, kako kaže, "žele da uđu u EU i čekaju u redu", govore da neće početi novi krug pregovora dok ne prihvate sve odluke EU među kojima je i obavezno uvođenje sankcija Rusiji, objašnjava on.

"Tako Evropa ubeđuje Srbiju i još kaže da je neće primiti ako ne prihvati nezavisnost 'Kosova'. Ili, u redu, nemojte da prihvatite nezavisnost svoje južne pokrajine, ali dozvolite da postane članica međunarodnih organizacija", ukazuje Lavrov.

Da li Rusija daje instrukcije Srbiji?

Srbija i Rusija su 2022. u Njujorku potpisale plan o konsultacijama ministarstava spoljnih poslova u kome je jasno naveden plan saradnje, objašnjava Lavrov.

Iako je po sredi plan o konsultacijama ministarstava dveju zemalja, SAD je kritikovala Srbiju zbog usklađivanja politike sa Rusijom, objašnjava.

"Kako ste smeli sa Rusijom da potpisujete usklađivanje politike? Sa Rusijom agresorom? Vikali su Amerikanci na Srbe", podseća Lavrov.

Međutim, kako je potvrdio, ni ruska ni srpska strana ne kriju dokument, novinari su sve beležili, ali Vašington je morao da se umeša.

Podsetio je na Minske sporazume sklopljene između naroda Donabasa i Ukrajine a u kojima su posredovale Nemačka, Francuska i Rusija i kazao da i dogovor o formiranju ZSO liči na njih.

Problem je što su u vezi sa Minskim sporazumima svi potpisnici, osim Rusije, priznali da im nije bilo u planu da ga poštuju i da su njime kupili vreme za naoružavanje Ukrajine.

Ista ta EU je posredovala u dogovoru Beograda i Prištine o formiranju Zajednice srpskih opština 2013. godine. Minski su bili 2015, ističe ministar i naglašava da to posredovanje nije donelo rezultate.

U oba slučaja se Evropska unija hvalisala kako je posredovala i doprinela miru, ali je zapravo dokazala da je nesposobna za to, zaključuje Lavrov.

image