Rusija

EU zamrzla rusku imovinu vrednu 68 milijardi evra

Najveći deo zamrznutih sredstava je u Belgiji - čak 50 milijardi evra, navodi se u dokumentu Evropske komisije
EU zamrzla rusku imovinu vrednu 68 milijardi evrawww.globallookpress.com © Sina Schuldt

Evropska unija zamrzla je rusku imovinu u vrednosti od 68 milijardi evra, piše "Politiko", pozivajući se na dokument Evropske komisije (EK). 

Najveći deo zamrznutih sredstava je u Belgiji - čak 50 milijardi evra, a zatim sledi Luksemburg u kome su zamrznute ruske aktive u vrednosti od pet i po milijardi evra. Zajedno sa Italijom, Nemačkom, Irskom, Austrijom i Francuskom, to predstavlja više od 90 odsto zamrznute imovine. 

Međutim, još uvek se ne zna visina zamrznutih nacionalnih rezervi Rusije u EU. U dokumentu EK navodi se okvirna cifra od 33,8 milijardi evra, ali se dodaje da "to tek treba da se proceni". 

Komisija još čeka da Savet odobri odluku da izbegavanje sankcija bude krivično delo u EU, što bi olakšalo konfiskaciju imovine u slučaju krivične presude. Problem je Poljska, jer je upravo ta zemlja zaustavila proces, što je "pomalo iznenađujuće", piše "Politiko", na osnovu uvida u pomenuti dokument EK i dodaje da iako je Varšava u potpunosti uključena, prvo treba da usvoji nacionalni zakon, što još uvek nije završeno.

Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova izjavila je u oktobru da je zamrzavanje ruske imovine u Evropi - krađa. Ona je podsetila da Evropska unija još od 2014. godine, u okviru sankcionog pritiska, donosi brojne nezakonite i neosnovane odluke o zamrzavanju imovine ruskih državljana i kompanija.

image