Svet

EU složna u otimačini zamrznutih sredstava Centralne banke Rusije

Rezerve vredne 300 milijardi evra žele da namene za obnovu Ukrajine
EU složna u otimačini zamrznutih sredstava Centralne banke Rusijewww.globallookpress.com © Maksim Konstantinov

Evropska unija proučava mogućnosti korišćenja sredstava Ruske centralne banke – procenjenih na oko 300 milijardi evra koje su zemlje članice zamrzle – u svrhu obnove Ukrajine, piše "Blumberg".

Diskusije na tu temu su u ranoj fazi, razmatraju se moguće opcije. Pitanje raspolaganja oduzetom imovinom je izuzetno komplikovano i pravno izazovno.

Evropska komisija "istražuje kako da natera Rusiju da plati za uništenje koje je izazvala" i traži "opcije za korišćenje zamrznutih sredstava za obnovu Ukrajine, u skladu sa EU i međunarodnim pravom", rekao je portparol EK Kristijan Vigand dodajući da je "rad u toku".

"Blumberg" navodi da se akcija tiče imovine koja se nalazi u Evropi, ali da je isto pitanje pokrenuto i u Sjedinjenim Državama.

Premda je zasad nejasno da li će i administracija predsednika Džozefa Bajdena preduzeti iste korake, ranije su zvaničnici američkog Trezora opomenuli na to da bi ovakav presedan obeshrabrio druge banke da deponuju svoja sredstva u SAD.

Takođe, američka sekretarka finansija Dženet Jelen izjavila je u maju da veruje da takav potez "nije pravno dozvoljen u Sjedinjenim Državama", ali da je "prirodno da ćemo, s obzirom na ogromna razaranja u Ukrajini i ogromne troškove obnove s kojima će se suočiti, nastojati da Rusija pomogne da se plati bar deo troškova".

Pominje se i opcija da se zamrznute ruske rezerve čuvaju kao garancija dok RF dobrovoljno ne pristane da učestvuje u obnovi Ukrajine, što je i potvrdio evropski komesar za pravosuđe Didije Rejnders nemačkoj medijskoj grupi "Funke".

Kremlj je osudio zamrzavanje rezervi kao nezakonito i rekao da će se boriti protiv svakog pokušaja da se one zaplene u druge svrhe.

"Govorimo o međunarodnom činu krađe", izričit je portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov.

Podsećamo, predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen i nemački kancelar Olaf Šolc zalažu se za "novi Maršalov plan" za obnovu Ukrajine.

Lajenova je rekla da Svetska banka procenjuje cenu štete za Ukrajinu do sada na 350 milijardi evra (345 milijardi dolara).

Cilj EU nije da zamrzne, već da konfiskuje rusku imovinu u Evropi, a imamo radnu grupu koja se zove "Uhvati i zamrzni", izjavila je Ursula fon der Lajen.

Istu ideju izneo je poljski premijer Mateuš Moravjecki.

"Postoji ogroman ćup zlata koji treba uzeti i posvetiti rekonstrukciji Ukrajine, a to je ruska imovina — imovina Ruske Federacije i ruskih oligarha", smatra Moravjecki. "Zamrzavanje zaista ne znači previše. Mora biti zaplenjeno."

image