Rusija

Kijev ima resurse da napravi "prljavu bombu"

Inspekcija IAEA nije kontrolisala sve čime Ukrajina raspolaže, smatra zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov
Kijev ima resurse da napravi "prljavu bombu"www.globallookpress.com © MFA Russia

Kijevski režim je i dalje sposoban da napravi i koristi "prljavu bombu", izjavio je zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov.

"Postoje resursi da se napravi takav uređaj, 'prljava bomba', i da se koristi kao provokacija u Ukrajini", rekao je Rjabkov novinarima, prenosi TASS.

Prema rečima ruskog diplomate, Moskva je primila k znanju rezoluciju koju je usvojila Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) u kojoj se kaže da nakon inspekcije tri objekta u Ukrajini nisu pronađeni dokazi o stvaranju "prljave bombe".

"Međutim, ta tri objekta nisu sve čime kijevski režim raspolaže", naglasio je Rjabkov i dodao: "Ako uzmemo u obzir ko sponzoriše ukrajinski režim i za šta su ti sponzori sposobni, kao što su pokazali događaji u poslednjih nekoliko meseci, možda nema razloga da budemo zadovoljni onim što je IAEA prikupila i pripremila".

Rusija će razjasniti svoj stav o ovom pitanju kad bude prikupila više informacija, zaključio je Rjabkov.

Stalna misija Rusije pri međunarodnim organizacijama ocenila je rezoluciju IAEA kao "nestručnu" i dodala da "sadrži činjenične greške o pitanjima nuklearne bezbednosti".

image