Rusija

Kakva je uloga Velike Britanije u pravljenju ukrajinske "prljave bombe"?

Rusija tvrdi da ima dokaze da Zapad, naročito Velika Britanija, pomažu Ukrajini da napravi "prljavu bombu" i eskalira situaciju
Kakva je uloga Velike Britanije u pravljenju ukrajinske "prljave bombe"?www.globallookpress.com © © Stefan Sauer

Nakon što je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu upozorio zapadne kolege iz NATO-a da Ukrajina planira da upotrebi "prljavu bombu" i eskalira sukob, načelnik generalštaba ruske vojske Valerij Gerasimov i načelnik britanskog štaba odbrane Toni Radakin razgovarali su telefonom o toj mogućnosti.

Radakin je, kako je saopštilo britansko ministarstvo odbrane, odbacio navode Rusije da Ukrajina planira akcije za eskalaciju sukoba i ponovio trajnu podršku Ujedinjenog Kraljevstva Ukrajini.

Ministri spoljnih poslova Francuske, Britanije i Sjedinjenih Država rekli su ranije Šojguu da svi odbacuju "providno lažne navode Rusije“. Ukrajina je saopštila da je ruska optužba znak da Moskva sama planira takav napad i da će kriviti Kijev.

Iz ruskog ministarstva odbrane poručuju da je Kijev pod zapadnim vođstvom već započeo praktičnu primenu plana. Rukovodstvo Istočnog rudarsko-prerađivačkog kombinata, koje se nalazi u gradu Žute Vode Dnjepropetrovske oblasti, kao i Kijevskog instituta za nuklearna istraživanja, dobilo je zadatak da napravi "prljavu bombu". Rad na njoj je već u završnoj fazi.

Šef jedinice za nuklearnu, biološku i hemijsku zaštitu ruske vojske, general pukovnik Igor Kirilov, saopštio je da Ministarstvo odbrane Ruske Federacije ima informacije o planiranju kijevskog režima da izvrši provokaciju tako što će detonirati takozvanu "prljavu bombu“ ili nuklearnu bojevu glavu male snage.

Provokacija ima za cilj da optuži Rusiju da koristi oružje za masovno uništenje na ukrajinskom pozorištu operacija koje bi pokrenulo moćnu antirusku kampanju u cilju podrivanja poverenja u Moskvu, naveo je Kirilov i podsetio da je ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji 19. februara ove godine, najavio da planira ponovo da uspostavi Ukrajinu kao nuklearno naoružanu državu.

Takođe treba napomenuti da je, od početka specijalne vojne operacije, Zelenski više puta pozivao zemlje NATO-a da izvrše udar na Rusku Federaciju, saopšteno je iz ruskog ministarstva.

"Šta NATO treba da radi? Potrebni su nam preventivni udari, kako bi znali šta će im se dogoditi ako upotrebe (nuklearke). I ne obrnuto, ne čekajte ruske nuklearne udare", rekao je Zelenski i kasnije opet pozivao svet da udari Kremlj ako Rusija izvrši napade na "centre odlučivanja" u Kijevu.

Kirilov je ukazao na na mogućnost komplikovane radijacione situacije koja može da se razvije oko nuklearne elektrane Zaporožje, najveće nuklearne elektrane u Evropi.

Od 24. februara do sada, teritorija nuklearke Zaporožje pretrpela je 39 vatrenih napada Oružanih snaga Ukrajine (AFU), uključujući 10 bespilotnih letelica i 29 različitih artiljerijskih sistema.

Napadi koje je AFU izvela na elektranu nisu izazvali uznemirenost svetske zajednice jer, prema mišljenju raznih američkih stručnjaka, udar artiljerijskih granata velikog kalibra na kontejnere sa istrošenim nuklearnim gorivom neće izazvati znatan rizik, a nuklearni reaktori otporni su na pad civilnog aviona, rekao je on.

Međutim, prognoza naših stručnjaka o razvoju radijacijske situacije koju su dalje potvrdile relevantne evropske naučne organizacije pokazala je da će ispuštanje radioaktivnih materija pogoditi gotovo celu Evropu.

Štaviše, uprkos poseti generalnog direktora Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), AFU nisu odustali od pokušaja da sprovedu subverzivnu operaciju zauzimanja elektrane. U septembru i oktobru, specijalne jedinice AFU pokušale su da iskrcaju svoje snage preko rezervoara Kahovka i da preuzmu nuklearnu elektranu pod kontrolu.

Prema dostupnim informacijama, dvema ukrajinskim organizacijama je direktno naređeno da naprave takozvanu "prljavu bombu". Radovi su u završnoj fazi, rekao je ruski vojni zvaničnik.

"Imamo informacije o kontaktima Kancelarije predsednika Ukrajine i predstavnika Ujedinjenog Kraljevstva u vezi sa mogućim prijemom tehnologija za stvaranje nuklearnog oružja. U tu svrhu Ukrajina je dobila relevantne proizvodne i naučne kapacitete", kaže Kirilov.

U Ukrajini postoje preduzeća nuklearne industrije koja poseduju zalihe radioaktivnih supstanci koje se mogu koristiti za pravljenje "prljave bombe". Reč je o tri operativne nuklearne elektrane: Južnoukrajinskoj, Hmeljnickoj i Rovnoj nuklearnoj elektrani sa devet bazena za skladištenje istrošenog nuklearnog goriva koji sadrže do 1,5 hiljada tona uranijuma obogaćenog do 1,5 posto oksida.

Više od 22.000 gorivnih sklopova nalazi se u nefunkcionalnoj nuklearnoj elektrani Černobilj sa odlagalištima radioaktivnog otpada, kao i proizvodi za koje se pretpostavlja da koriste uranijum-235 i plutonijum-239 koji čine okosnicu nuklearnog punjenja.

"Više od 50.000 kubnih metara radioaktivnog otpada koji je pogodan i kao okosnica za stvaranje 'prljave bombe' može se skladištiti u nedavno osnovanom preduzeću 'Vektor' namenjenom za preradu radioaktivnog otpada na odlagalištima radioaktivnog otpada 'Burjakovka', 'Podlesni' i 'Rossoha' u Pridneprovskom hemijskom kombinatu", naveo je Kirilov.

Štaviše, Istočni rudarsko-prerađivački kombinat vadi rudu uranijuma na dva od tri okna kapaciteta do 1.000 tona godišnje (postrojenje obuhvata tri okna za vađenje rude uranijuma, od kojih su dva – Ingulskaja i Smolinskaja – u funkciji, dok jedna od njih – Novokonstantinovskaja – trenutno u izgradnji).

Takođe treba naglasiti da Ukrajina ima na raspolaganju naučnu bazu: Harkovski institut za fiziku i tehnologiju. Njeni naučnici su bili uključeni u nuklearni program SSSR-a gde su još u funkciji različiti sistemi za testiranje, uključujući termonuklearne sisteme Uragan.

Druga baza je Institut za nuklearna istraživanja Nacionalne akademije nauka Ukrajine koji se nalazi u Kijevu. Njegov BBP-M reaktor se koristi za istraživanja koja pretpostavljaju upotrebu visokoaktivnih radioaktivnih materijala.

"Želim da podsetim da 'prljava bomba' predstavlja kontejner sa radioaktivnim izotopima i eksplozivnim punjenjem. U slučaju eksplozije punjenja, kontejner se uništava, a radioaktivna supstanca usitnjava udarnim talasom koji proizvodi radioaktivnu kontaminaciju na velikim površinama i može izazvati radijacioni morbiditet", rekao je šef odeljenja za zaštitu od nuklearnih pretnji.

Uranijum oksid koji čini deo istrošenih gorivnih elemenata uskladištenih u istrošenom nuklearnom gorivu i bazenima za skladištenje nuklearnih elektrana može se koristiti kao radioaktivna supstanca. Radi se o radioaktivnim materijama koje potiču iz skladišta istrošenog nuklearnog goriva u nuklearnoj elektrani u Černobilju.

"Kijevski režim planira da zakamuflira eksploziju ove vrste ubojnih sredstava pod izvanrednim dejstvom ruske nuklearne bojeve glave male snage koja u svom naboju sadrži visoko obogaćeni uranijum. Prisustvo radioaktivnih izotopa u vazduhu biće zabeleženo senzorima Međunarodnog sistema za praćenje instaliranog u Evropi uz dalje optužbe Ruske Federacije za korišćenje taktičkog nuklearnog oružja", rekao je Kirilov.

On je podsetio da je ovakvu tehnologiju informacionog ratovanja Zapad već koristio u Siriji kada su Beli šlemovi snimali propagandne snimke o upotrebi hemijskog oružja od strane tamošnjih vladinih snaga. Jedna od najrezonantnijih i najrasprostranjenijih epizoda je provokacija koju su pomenuta nevladina organizacija i njihovi pokrovitelji počinili 4. aprila 2017. godine u Kan Šejhunu.

Koristeći ovu provokaciju kao izgovor, Amerikanci su izveli raketni udar na avio-bazu Šajrat ne čekajući početak istrage i, tim pre, odluku Saveta bezbednosti UN, grubo kršeći međunarodno pravo.

Vrlo je verovatno da će se ovaj scenario koristiti i u ovom slučaju, smatra zvaničnik ruske vojske.

Detonacija radiološke eksplozivne naprave neminovno će dovesti do radiološke kontaminacije do nekoliko hiljada kvadratnih metara.

Ukratko, Ukrajina ima motiv da upotrebi "prljavu bombu", kao i naučne, tehničke i proizvodne kapacitete da je napravi. Ukrajina očekuje da će provokacija "prljave bombe" zastrašiti stanovništvo, povećati priliv izbeglica i optužiti Rusku Federaciju za nuklearni terorizam, zaključio je Kirilov i poručio da je Ministarstvo odbrane organizovalo suzbijanje mogućih provokacija Ukrajine i upozorilo snage da deluju u uslovima radioaktivne kontaminacije.

image