Rusija

Lavrov: Pokrenućemo pitanje ukrajinske "prljave bombe" u UN; Stigao odgovor: Nemamo načina da saznamo

Dok šef ruske diplomatije o planu Kijeva alarmira međunarodne strukture, ruski general-pukovnik Igor Kirilov upozorava da se radovi na stvaranju "prljave bombe" privode kraju
Lavrov: Pokrenućemo pitanje ukrajinske "prljave bombe" u UN; Stigao odgovor: Nemamo načina da saznamowww.globallookpress.com © MFA Russia

Nakon najava da bi Kijev mogao da upotrebi "prljavu bombu" u Ukrajini i da za to okrivi Moskvu, šef ruske diplomatije Sergej Lavrov izjavio je danas da Rusija namerava da pokrene to pitanje u Ujedinjenim nacijama.  

"Nakon jučerašnjih telefonskih razgovora ruskog ministra odbrane Sergeja Šojgua i njegovih kolega iz Francuske, Velike Britanije, Turske, ali i sa šefom Pentagona Lojdom Ostinom u petak, tokom kojih ih je upoznao sa pretnjama, preduzeli smo neophodne korake da ovo pitanje pokrenemo u međunarodnim strukturama, pre svega u UN u Njujorku", rekao je Lavrov komentarišući izjave o mogućim provokacijama Kijeva uz upotrebu "prljave bombe".

Tim povodom oglasili su se iz UN. U pozadini izveštaja o provokaciji prljave bombe koja se priprema u Ukrajini, UN pozivaju strane da izbegavaju korake koji bi mogli da dovedu do pogrešne procene ili eskalacije, rekao je portparol generalnog sekretara UN Stefan Dižarik na brifingu.

"Svesni smo izveštaja medija. Nemamo načina da saznamo da li je to tačno ili ne. Naš stav po ovom pitanju, kao i po mnogim drugim, je da sve strane treba da izbegavaju bilo kakvu radnju koja bi mogla da dovede do pogrešne procene i eskalacije već destruktivni sukob", rekao je on.

Lavrov je dodao da Rusija još nema informacije da će Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) poslati svoje stručnjake u Ukrajinu.

"Što se tiče izjave ukrajinskog ministra spoljnih poslova Dmitra Kulebe da je generalni direktor IAEA Rafael Grosi pristao da pošalje misiju eksperata, nemam takve informacije. Imam informaciju da je Grosi takav zahtev primio i on je, odlazeći u inostranstvo, rekao da će ovaj zahtev biti razmotren", rekao je Lavrov novinarima.

Kako je izvestila "RIA Novosti", kijevski režim priprema provokaciju na svojoj teritoriji u vidu detonacije "prljave bombe", eksplozivne naprave koja kombinuje radioaktivni materijal sa konvencionalnim eksplozivom. Svrha te provokacije je da se Rusija optuži za korišćenje oružja za masovno uništenje u Ukrajini i da se na taj način pokrene antiruska kampanja u svetu koja ima za cilj podrivanje poverenja u Moskvu.

Nuklearni terorista

Po ovom pitanju danas se oglasio i general-pukovnik Igor Kirilov, načelnik Radijacione, hemijske i biološke odbrambene trupe Ruske Federacije, rekavši da Ukrajina upotrebom "prljave bombe" želi da predstavi Rusiju kao nuklearnog teroristu.

"Radove na stvaranju 'prljave bombe' Ukrajina već privodi kraju. Prema informacijama koje imamo, dve organizacije u Ukrajini imaju konkretna uputstva za stvaranje takozvane 'prljave bombe'. Radovi su u završnoj fazi", ukazao je Kirilov.

On je dodao da Moskva zna za kontakte između kabineta predsednika Ukrajine i predstavnika Velike Britanije o mogućoj nabavci tehnologije nuklearnog oružja.

Pretnja provokacijama

Kako je objasnio general-pukovnik, Kijev planira da radioaktivne izotope iz "prljave bombe" snimi iz vazduha, što će, kako se očekuje u kabinetu Vladimira Zelenskog, omogućiti optuživanje Kremlja za upotrebu oružja za masovno uništenje. Slične metode, kako je rekao Kirilov, Zapad je već koristio kada je u Siriji istraživao upotrebu hemijskog oružja.

"U Ukrajini postoje postrojenja nuklearne industrije koja imaju zalihe radioaktivnih supstanci koje se mogu koristiti za stvaranje 'prljave bombe'. To su tri operativne nuklearne elektrane: Južno-ukrajinska, Hmeljnička i Rovenjska sa devet bazena istrošenog nuklearnog goriva, koje sadrže do hiljadu i po tona uranijum-oksida", precizirao je Kirilov.

General je podsetio da se komponente za "prljavu bombu" mogu naći i u nedavno otvorenom preduzeću za preradu radioaktivnog otpada "Vektor", pri Hemijskom kabinetu u Kamenskom, yatim na odlagalištima radioaktivnog otpada "Burjakovka", "Podlesni" i "Rossoha", koja mogu da se prime više od 50.000 kubnih metara radioaktivnog otpada. Pored toga, Istočni rudarsko-prerađivačkog kombinat vadi rudu uranijuma u ​​dva rudnika kapaciteta do 1.000 tona godišnje, dodao je Kirilov.

Prema njegovim rečima, Ukrajina ima i naučnu bazu za pravljenje "prljave bombe". Reč je o Harkovskom institutu za fiziku i tehnologiju, čiji su naučnici učestvovali u nuklearnom programu SSSR-a, gde još uvek rade različiti eksperimentalni objekti, uključujući termonuklearna postrojenja "Uragan", kao i Institut za nuklearna istraživanja Nacionalne akademije nauka u Kijevu, u kome se sprovode istraživanja reaktora korišćenjem visokoaktivnih radioaktivnih materijala.

Moguće posledice

Eksplozija municije male snage sa nuklearnim punjenjem, kako je primetio Kirilov, dovešće do radioaktivnog zračenja područja na površini do nekoliko hiljada kvadratnih metara.

"Ministarstvo odbrane je organizovalo rad na suzbijanju mogućih provokacija iz Ukrajine. Oružane snage i sredstva su spremne za izvršavanje zadataka u uslovima radioaktivnog zračenja", rekao je Kirilov.

image