Rusija

Putin na forumu "Rusija zove!": Monopol velikih zapadnih banaka će biti urušen

Sistem Zapada je zastareo jer se i dalje zasniva na jednopolarnom svetskom poretku i ne ide u korak sa vremenom i svetom koji se menja, poručuje predsednik RF
Putin na forumu "Rusija zove!": Monopol velikih zapadnih banaka će biti urušen© Сергей Гунеев / РИА Новости

Globalna ekonomija nepovratno prolazi kroz kardinalne promene, multipolarni poredak će zameniti prethodni, jednopolarni sistem, poručio je predsednik Rusije Vladimir Putin govoreći na investicionom forumu "Rusija zove!", dajući opštu ocenu o razvoju ruske ekonomije u današnjim uslovima.

"Želimo da stvorimo novi demokratski ekonomski model sa poštenom konkurencijom", poručio je Putin.

Zapadne zemlje ne podnose konkurenciju, ukazao je predsednik Rusije.

"Nekada su govorili da svi treba da imaju iste uslove i da granice treba da budu otvorene, ali čim se pojavila konkurencija zatvorili su svoje granice i pogazili sve svoje principe", objašnjava Putin.

Zapadne elite se služe sankcijama, političkom diskriminacijom, stvaraju konflikte u regionima u svetu, kako bi sačuvali svoju hegemoniju, dodaje on.

Monopol velikih zapadnih banaka će biti urušen, poručio je predsednik.

Novac se nekada razmenjivao samo kroz zapadne sisteme poput SVIFT-a i to u zapadnim valutama, ali je to danas promenjeno, a proces promene je tek počeo, poručuje Putin.

U stanju smo da odgovorimo na najteže izazove

Sistem Zapada je zastareo jer se i dalje zasniva na jednopolarnom svetskom poretku i ne ide u korak sa vremenom i svetom koji se menja, ističe on.

Ozbiljna iskušenja su pred regionima sveta. Samo one države koje čuvaju svoj suverenitet moći će da budu deo globalne ekonomije, ističe Putin i dodaje da ekonomiju i politiku povezuje upravo suverenitet određenih zemalja.

"Mi smo dokazali da smo u stanju da odgovorimo na najteže izazove. Na osnovu odluka koje smo donosili tokom poslednjih 20 godina, a posebno nakon 2014. stvorena je jaka osnova koja nam je pomogla da prebrodimo ekonomske sankcije. Mi jačamo svoj suverenitet u ekonomskom planu. Korak po korak, odustajemo od brendova i posrednika koji su nam bili nametnuti, što daje pozitivne rezultate".

Puna saradnja sa Kinom, uključujući i vojnu  

"Radićemo zajedno i sa našim stranim partnerima", ističe ruski lider.

Odgovarajući na pitanja prisutnih, Putin je istakao da su Rusi "spremni da sarađuju sa Kinom u svim oblastima, u tom planu nema nikakvih ograničenja, a to se odnosi i na vojne tehnologije". 

"Slava Bogu, odnosi sa Kinom se odvijaju u najvećoj meri vrlo efikasno", prokomentarisao je on.

"Mi razmišljamo o budućnosti, razmišljamo o tehnologijama. Što se tiče tehnoloških ograničenja, ona se uvode da bi se osiguralo da neko apsolutno dominira, po svaku cenu. Ograničenja su uvek postojala, pokušavali su i da ograniče razvoj SSSR-a, a kada je on nestao, ograničenja su se nastavila u drugim formama. I to se sve pre svega odnosi na SAD koje po svaku cenu žele da sačuvaj dominantan položaj, posebno u tehnološkoj sferi", rekao je Putin. 

"Ne mogu da zamislim da bi neko mogao da uplaši Modija"

Odnosi sa Indijom se razvijaju u svim sferama, a garancija naših dobrih odnosa je politika koju sprovodi premijer Indije Narendra Modi, rekao je Putin, komentarišući odnose sa Nju Delhijem.

"Ne mogu da zamislim da bi neko mogao da uplaši Modija ili da ga natera da uradi nešto što nije u interesu Indije. Divim se njegovom čvrstom stavu kada je reč o odbrani nacionalnih interesa", rekao je Putin, komentarišući politiku indijskog kolege.

Trgovinski promet sa Indijom 2022. iznosio je 35 milijardi dolara, a ove godine već je dostigao 33,5 milijardi.

Putin je poručio da bi trebalo dalje razvijati ekonomsku saradnju sa Indijom, i izdvojio tri načela na kojima treba raditi kako bi se postigao dodatan rezultat. 

Prvo, potrebno je razviti logistiku. To će, kako je rekao, omogućiti i dalji razvoj i povećanje trgovinskog prometa. U tom kontekstu naveo je "koridor Sever-Jug od kojeg će i Nju Delhi nesumnjivo imati koristi", a istakao je da je "potrebno razvijati i Severni morski put".

Kao drugi preduslov naveo je razvoj finansijske strukture i veće korišćenje nacionalnih valuta.

Kao treću bitnu stavku, Putin je izdvojio investicije i povećanje projekata u kojima Nju Delhi i Moskva zajedno sarađuju.

"Imamo na čemu da radimo i siguran sam da ćemo u tome uspeti", zaključio je Putin.

Putinovom govoru na forumu prisustvuje 295 predstavnika iz dvadesetak država sveta. Tu su predstavnici Kine, Irana, država Centralne Azije i Afrike.

image