Rusija

Turska ima plan za razrešenje sukoba u Pojasu Gaze: Dokument poslat u SB UN

Mirovni plan Ankare osmišljen je po završetku samita Organizacije islamske saradnje i Arapske lige u Rijadu, sadrži 11 tačaka, i pretpostavlja formiranje palestinske države i momentalni prekid vatre
Turska ima plan za razrešenje sukoba u Pojasu Gaze: Dokument poslat u SB UN© Tanjug/AP Photo/Mohammed Dahman

Ministarstvo spoljnih poslova Turske predstavilo je plan za rešavanje situacije u Pojasu Gaze, javljaju turske novine "Akam", a prenosi "Komersant". 

Dokument, koji se sastoji od 11 tačaka, već je predat na razmatranje svim pet stalnim članicama Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, budući da su to jedine članice, koje imaju pravo veta u SB UN i koje samim tim mogu da blokiraju usvajanje dokumenata obavezujućeg karaktera. 

Poslednji predlog rezolucije, o kojem se glasalo u SB UN, odbijen je, budući da je Vašington stavio veto. Velika Britanija bila je uzdržana.

Turski predlog sadrži poziv na momentalni prekid vatre, objavljivanje humanitarne pauze i pretpostavlja neometani rad zdravstvenih organa. 

Osmišljen je po završetku samita Organizacije islamske saradnje i Arapske lige u Rijadu, odnosno, nakon konsultacija islamskih država. 

Glavni stavka mirovnog plana Ankare je da mora doći do dugoročnog prekida vatre.

Turska, takođe, ističe da humanitarna pauza koja je počela 24. novembra nije uspela.

U dokumentu se navodi i da bi, nakon kraja sukoba, u ovom slučaju mogao biti primenjen takozvani mehanizam država garanata, koje bi bile svojevrsni garanti mira u zoni palestinsko-izraelskog konflikta.

Ističe se i da bi trebalo formirati palestinsku državu u granicama iz 1967. godine, u skladu sa ranije usvojenim rezolucijama UN. 

image