Svet

Pokolj bez presedana: Procenat ubijenih civila u Gazi veći nego u svim sukobima 20. veka

Izrael ne poštuje princip diskriminacije međunarodnog humanitarnog prava, kada je sila koja napada obavezna da pravi razliku između neprijateljskih boraca i civila
Pokolj bez presedana: Procenat ubijenih civila u Gazi veći nego u svim sukobima 20. veka© Tanjug/AP Photo/Mohammed Dahman

Kampanja vazdušnog bombardovanja Izraela u Gazi najneselektivnija je u pogledu civilnih žrtava poslednjih godina, pokazalo je istraživanje koje je objavio izraelski list "Harec".

Analiza koju je uradio profesor sociologije na Otvorenom univerzitetu Izraela Jagil Levi, pokazala je da je u tri ranije operacije u Gazi, u periodu od 2012-22, odnos civilnih žrtava i ukupnog broja poginulih u vazdušnim napadima bio oko 40 odsto, a da bi zatim u kampanji bombardovanja nazvanoj operacija "Štit i strela" pao na 33 odsto.

Ali, u samo prve tri nedelje tekuće operacije, "Gvozdeni mačevi", udeo civila u ukupnom broju poginulih porastao je na 61 odsto, što je Levi opisao kao "pokolj bez presedana" i "namerni obrazac delovanja".

Broj civilnih žrtava sada je znatno veći od prosečnog broja ubijenih civila u svim sukobima širom sveta koji su se desili tokom 20. veka -  gde su oni činili oko polovine poginulih.

"Zaključak je da masovno ubijanje civila ne samo da ništa ne doprinosi bezbednosti Izraela, već sadrži i temelje za njeno dalje podrivanje. Gaza koja će izaći iz ruševina svojih domova i gubitka svojih porodica tražiće osvetu koju nikakvi bezbednosni aranžmani neće moći da izdrže", zaključio je Levi. 

Izraelski profesor uverava da se sada ne poštuje princip diskriminacije međunarodnog humanitarnog prava, kada je sila koja napada obavezna da pravi razliku između neprijateljskih boraca i civila, ili je princip podložan veoma fleksibilnom tumačenju, što pokazuje "namerni obrazac akcije".  

Čini se da to potvrđuje i nedavna istraga novinara i aktiviste Juvala Avrahama za "+972 Magazin" zajedno sa hebrejskim medijima, po kojoj je Izrael "umnogome povećao" stopu kolateralne štete, "namerno napao" stambene blokove da bi prouzrokovao masovne civilne žrtve u nadi da će se stanovništvo okrenuti protiv svojih vladara Hamasa.

image