Svet

Izrael sravnio sa zemljom najstariju džamiju u Gazi

Na mestu džamije Omari je od petog veka stajala vizantinska crkva, da bi ona bila pretvorena u muslimansku bogomolju nakon arapskog osvajanja Levanta u sedmom veku
Izrael sravnio sa zemljom najstariju džamiju u Gaziwww.globallookpress.com © Mahmoud Issa/Keystone Press Agency

Izraelski ratni avioni bombardovali su drevnu džamiju Omari u Gazi, a ova verska i kulturna znamenitost skoro je potpuno uništena, izjavila je u petak palestinska militantna grupa Hamas.

Na društvenim mrežama su se pojavile slike onoga što su reporteri RT-a u Gazi identifikovali kao Omari džamiju sa ogromnim oštećenjima. Samo kameni minaret je ostao neoštećen.

Hamas je incident nazvao "gnusnim, varvarskim zločinom", prenosi Rojters, i pozvao UNESKO da zaštiti zdanja od istorijske vrednosti u Gazi.

Na mestu džamije Omari je od petog veka stajala vizantinska crkva, da bi ona bila pretvorena u muslimansku bogomolju nakon arapskog osvajanja Levanta u sedmom veku.

Još jedna bogomolja, džamija Otman bin Kaškar u gradu Gazi, pogođena je u četvrtak tokom vazdušnih napada, saopštio je Hamas. Grupa je takođe osudila uništavanje Hamam el Samara, turskog kupatila starog 1.000 godina.

Palestinsko ministarstvo kulture saopštilo je da su izraelski ratni avioni bombardovali osam muzeja od eskalacije sukoba, uključujući Muzej Rafa, Muzej el Karara i Muzej Kan Junis, pored toga što su uništili većinu delova Starog grada u Gazi, uključujući desetine istorijskih zdanja.

Izrael je takođe sravnio devet izdavačkih kuća i biblioteka i uništio ili delimično oštetio najmanje 21 kulturni centar. U svom najnovijem izveštaju, nevladina organizacija "Fondacija za mir" utvrdila je da je 104 od 195 objekata kulturnog nasleđa u Gazi oštećeno ili uništeno.

Više od 17.000 Palestinaca je ubijeno od eskalacije sukoba, prema podacima Ministarstva zdravlja Gaze.

image