Svet

Savet bezbednosti UN: SAD stavile veto na rezoluciju o prekidu vatre u Gazi

Za rezoluciju je glasalo 13 od 15 članica Saveta bezbednosti UN, uključujući Rusiju i Kinu
Savet bezbednosti UN: SAD stavile veto na rezoluciju o prekidu vatre u Gazi© Tanjug/AP Photo/Bebeto Matthews

Sjedinjene Američke Države iskoristile su pravo veta u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija, te blokirale nacrt humanitarne rezolucije Ujedinjenih Arapskih Emirata kojim se zahteva hitan prekid vatre u zoni palestinsko-izraelskog sukoba, kao i oslobađanje svih talaca bez preduslova.

Za rezoluciju je glasalo 13 od 15 članica Saveta bezbednosti UN, uključujući Rusiju i Kinu. SAD su bile protiv rezolucije, dok je Velika Britanija bila uzdržana.

SAD, stalna članica Saveta bezbednosti UN, jedina je država koja je glasala protiv, što znači da rezolucija nije prihvaćena u Savetu bezbednosti.

Arapske i islamske zemlje pozvale su danas na glasanje o nacrtu rezolucije Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija kojom se zahteva prekid vatre u Pojasu Gaze radi dostavljanja humanitarne pomoći.

Predložena rezolucija je odgovor na pismo koje je generalni sekretar UN Antonio Gutereš poslao SB u sredu i u kojem upozorava na predstojeću "humanitarnu katastrofu" u Gazi i poziva 15 članica tog tela da glasaju za prekid vatre radi dostavljanja humanitarne pomoći i oslobađanja talaca, preneo je AP.

Nacrt rezolucije su podneli Ujedinjeni Arapski Emirati, koji su arapski predstavnik u SB UN.

Tokom sednice Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija o Bliskom istoku, američki predstavnik Robert Vud rekao je da SAD neće podržati momentalni prekid vatre u Pojasu Gaze.

"Dok, s jedne strane, SAD snažno podržavaju održiv mir, u kojem Izraelci i Palestinci mogu da žive mirno i bezbedno, ne podržavamo pozive na momentalni prekid vatre. Ovo bi samo posejalo seme za sledeći rat, jer Hamas nema želju za dugotrajnim mirom", rekao je Vud, preneo je Bi-Bi-Si.

Vašington podržava pauze u borbama kako bi se zaštitili civili i omogućilo oslobađanje talaca koje je Hamas oteo 7. oktobra. 

SAD je jedna od pet stalnih članica SB UN koje imaju pravo da stave veto na rezoluciju, a glasanje o rezoluciji o prekidu vatre očekuje se kasno večeras.

Izraelski ambasador u UN Gilad Erdan, takođe je oštro odbio pozive za prekid vatre.

On je poručio da bi prekid vatre "zacementirao Hamasovu kontrolu nad Gazom", i naveo da bi se prekidom poslala poruka da je "Hamasu oprošteno za zločine koje je počinio".

Erdan je takođe rekao da "Hamasova represija nad stanovnicima Gaze dobila zeleno svetlo od međunarodne zajednice".

"Bez vojnog pritiska na Hamas, nema te diplomatije koja će osigurati oslobađanje talaca", dodao je on.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš rekao je da napadi Hamasa ne mogu da opravdaju kolektivno kažnjavanje Palestinaca.

"Brutalnost napada Hamasa na Izrael 7. oktobra ne oslobađa Izrael od kršenja humanitarnog prava, naveo je on i dodao da je stanovnicima Gaze naređeno da odu bez odredišta i bez stvari neophodnih za opstanak.

Gutereš je rekao da je za današnju sednicu i glasanje iskoristio aktiviranje člana 99 UN jer postoji rizik od potpunog sloma javnog reda i urušavanja sistema humanitarne podrške u Gazi.

image