Rusija

Putin razgovarao sa predsednikom Egipta o Pojasu Gaze: Rešenje u formiranju Palestinske države

Moskva i Kairo nastaviće da se zalažu za prekid vatre u Pojasu Gaze, saopštila je kancelarija egipatskog predsednika
Putin razgovarao sa predsednikom Egipta o Pojasu Gaze: Rešenje u formiranju Palestinske državewww.globallookpress.com © Kremlin Pool

Nakon američke blokade usvajanja rezolucije koja je trebalo da doprinese prekidu sukoba u zoni palestinsko-izraelskog konflikta, predsednik Rusije Vladimir Putin danas je razgovarao telefonom sa egipatskim kolegom, predsednikom Abdelom Fatahom el Sisijem, glavna tema bila je upravo situacija u Pojasu Gaze i humanitarni koridori za Palestince, preneli su ruski mediji. 

Prema rečima zvaničnog predstavnika el Sisija, Moskva i Kairo istakli su da je problematiku sukoba Palestinaca i Izraelaca važno rešiti na osnovu rešenja o dve države - Izraela i nezavisne Palestine.

Dve strane dogovorile su se da će nastaviti da ulažu napore da dođe do prekida vatre, navodi se u saopštenju u koje su imali uvid ruski mediji.  

Osim toga, kako javlja Kremlj, Putin je sa svojim egipatskim kolegom podelio utiske nakon razgovora sa liderima Saudijske Arabije, UAE i Irana, a bilo je reči i o bilateralnim odnosima Moskve i Kaira.

Predsednik Rusije, takođe, je zahvalio predsedniku Egipta na pomoći prilikom evakuacije ruskih državljana iz Pojasa Gaze, kao i na njegovim naporima da ruska humanitarna pomoć bude dostavljena stanovništvu iz Pojasa Gaze. 

Podsetimo, SAD su noćas stavile veto na rezoluciju u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija o trenutnom prekidu vatre u Gazi. Oglasila se Rusija koja je poručila da je tom odlukom Amerika izrekla smrtnu kaznu hiljadama civila.Za rezoluciju je glasalo 13 članica SB UN. Protiv su bile SAD, a Velika Britanija je bila uzdržana. Koautori rezolucije su 97 zemalja, članica UN.

image