Rusija

Putin: Pomoć ljudima u Pojasu Gaze je naša sveta dužnost

Šef ruskog Ministarstva za vanredne situacije Aleksandar Kurenkov izvestio je predsednika o isporuci humanitarne pomoći u Pojas Gaze, koja teče paralelno sa evakuacijom ruskih državljana
Putin: Pomoć ljudima u Pojasu Gaze je naša sveta dužnostwww.globallookpress.com © Gavriil Grigorov/Kremlin Pool

Neophodno je pomoći ljudima u Pojasu Gaze koji stradaju od aktuelnih dešavanja, posebno Rusima, to je naša sveta dužnost, rekao je danas ruski predsednik Vladimir Putin na onlajn sastanku sa ruskom vladom i istakao da je 900 ljudi tražilo da bude evakuisano u Rusiju.

"Ovo je veoma važna, humanitarna, plemenita misija. Moramo da pomognemo ljudima koji pate zbog aktuelnih dešavanja. Vidimo šta se tamo dešava. Zato je naša sveta dužnost da pomognemo, posebno našim građanima", rekao je Putin, prenose "RIA Novosti".

Šef ruskog Ministarstva za vanredne situacije Aleksandar Kurenkov izvestio je predsednika države o isporuci humanitarne pomoći u Pojas Gaze.

Rusko Ministarstvo za vanredne situacije Rusije, zajedno sa Ministarstvom spoljnih poslova, FSB, Ministarstvom unutrašnjih poslova, Ministarstvom zdravlja i drugim zainteresovanim federalnim organima izvršne vlasti, organizovalo je evakuaciju ruskih državljana iz Pojasa Gaze.

Kurenkov je poručio da je granicu s Egiptom već prešlo 484 ruskih državljana i 87 rođaka sa stranim državljanstvima. 

Šest avio letova ruskog Ministarstva za vanredne situacije evakuisalo je na aerodrom Domodedovo u Moskovskoj oblasti 553 osobe, uključujući 259 dece, naglasio je šef ruskog Ministarstva za vanredne situacije.

Dodao je da letovi Ministarstva za vanredne situacije Rusije paralelno isporučuje humanitarne zalihe stanovništvu Pojasa Gaze.

Ukupno je više od 245 tona pomoći poslato u egipatski El Aris, što uključuje hranu, osnovne potrepštine, proizvode za higijenu i lekove.

Sledeći let sa humanitarnom pomoći ukupne težine 28 tona planiran je za 23. novembar, istakao je Kurenkov.

image