Svet

BRIKS: Pozivamo na prekid vatre u Pojasu Gaze, zaštitu civila i nezavisnu istragu zločina

Zemlje članice BRIKS-a usvojile su danas zajedničku izjavu o palestinsko-izraelskom sukobu i potvrdile da se sve članice slažu da je potrebno formirati dugo obećavanu palestinsku državu
BRIKS: Pozivamo na prekid vatre u Pojasu Gaze, zaštitu civila i nezavisnu istragu zločinawww.globallookpress.com © Rafael Henrique

Države članice BRIKS-a danas su, nakon vanredne sednice saveza, usvojile zajedničku izjavu, u kojoj se navodi da se sve članice zalažu za momentalni prekid vatre, isporuku humanitarne pomoći, zaštitu civila i pronalazak rešenja mirnim putem, odnosno, dijalogom.

Takođe, u zaključnom dokumentu se navodi da BRIKS poziva na što hitnije oslobođenje talaca iz Pojasa Gaze, bez bilo kakvih preduslova, ali i na nezavisnu istragu vojnih zločina. Kako prenose ruski mediji, na današnjoj sednici pažnja je bila posvećena i palestinskim i izraelskim civilnim žrtvama.

Lideri BRIKS-a složili su se da su svi protiv nasilnog iseljavanja Palestinaca. Izrazili su zajedničku zabrinutost povodom teške humanitarne situacije "na okupiranoj palestinskoj teritoriji" i istakli da je neophodno poštovati međunarodno pravo. Pozivaju i na direktne pregovore koji bi vodili formiranju suverene i nezavisne palestinske države.

Istaknuto je i da je potrebno zaustaviti dalje širenje konflikta na druge zemlje regiona. 

Države članice saveza složile su se i da Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija treba da igra prvostepenu ulogu u obezbeđivanju mira i sigurnosti na međunarodnom nivou. 

image