Rusija

Peskov o primirju na Bliskom istoku: Prva dobra vest iz Pojasa Gaze

Portparol Kremlja je prokomentarisao predstojeći neplanirani samit Grupe 20, dogovoren četvorodnevni prekid vatre, izjave Bele kuće da Teheran šalje balističke rakete Rusiji za korišćenje u SVO i odluku Jermenije da ne učestvuje na samitu ODKB
Peskov o primirju na Bliskom istoku: Prva dobra vest iz Pojasa Gazewww.globallookpress.com © Petrov Sergey/news.ru

Predsednik Rusije Vladimir Putin danas učestvuje na vanrednom virtuelnom samitu šefova delegacija zemalja članica G20, koji će se održati na inicijativu indijskog premijera Narendre Modija i predstavlja završni akord indijskog predsedavanja forumom, ukazao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Obraćanje Putina se očekuje oko 13.30 časova, u uvodnom delu se očekuje govor Modija.

Putin nije planirao bilateralne razgovore putem video-konferencije sa učesnicima virtuelnog samita G20, dodaje Peskov.

Teme za diskusiju biće situacija u globalnoj ekonomiji i finansijama, klimatska agenda i digitalizacija, kazao je ranije Peskov i dodao da je trenutna situacija u svetu veoma turbulentna i da će Putin izneti stav Ruske Federacije.

Prva dobra vest posle dužeg vremena je sporazum Izraela i Hamasa da u Pojasu Gaze ustanove humanitarno primirje i prekinu vatru na četiri dana, oslobode 50 izraelskih talaca u zamenu za 150 palestinskih žena i dece iz izraelskih zatvora, kaže Peskov.

Kremlj na tu odluku gleda pozitivno, kaže Peskov i dodaje da je Rusija, kao i većina zemalja sveta pozivala na primirje, humanitarne pauze, jer samo na osnovu takvih pauza mogu da se izgrade određene osnove za postizanje održivog rešenja ovog problema, jasan je Peskov.

Moskva žali zbog Jermenije

Iran i Rusija razvijaju odnose koje podrazumevaju i vojno-tehničku saradnju, odgovorio je kratko Peskov na optužbe portparola Bele kuće Džona Kirbija da Teheran planira da pošalje Moskvi balističke rakete, kako bi ih koristila u zoni Specijalne vojne operacije.

Na pitanje kako te izjave Kremlj komentariše, Peskov kaže: "Nikako. Mislim da nema potrebe za komentarisanjem".

Kremlj žali što Jermenija neće učestvovati na visokom nivou na samitu Organizacija Ugovora o kolektivnoj bezbednosti (ODKB) sutra u Minsku i nada se da će Jerevan nastaviti da radi u okviru te organizacije, dodaje Peskov.

"Nadamo se da će biti uzeti učešća na radnom, ekspertskom nivou", dodaje Peskov.

Dan ranije se saznalo da jermenski ministar odbrane Suren Papikjan neće učestvovati na sastancima u okviru ODKB-a u Minsku. A učešće je ranije odbio i jermenski ministar spoljnih poslova Ararat Mirzojan a i premijer zemlje Nikol Pašinjan.

image