Rusija

Moskva upozorila, a Zapad zaćutao: Ukrajinsko korišćenje NATO baza izazvaće žestok odgovor

Ruski zvaničnik na pregovorima u Beču upozorio da će Moskva odgovoriti ukoliko NATO zemlje dozvole Ukrajincima da koriste njihove aviobaze za uzletanje vojnih aviona
Moskva upozorila, a Zapad zaćutao: Ukrajinsko korišćenje NATO baza izazvaće žestok odgovor© Tanjug/AP Photo/Vadim Ghirda

Zapadne diplomate iznenadilo je upozorenje Rusije da je spremna da odgovori ukoliko Ukrajinci počnu da koriste avio-baze NATO zemalja za uzletanje lovaca, koje su dobili sa Zapada, otkrio je danas za TASS šef ruske delegacije na pregovorima za pitanja vojne bezbednosti i kontrole naoružanja u Beču Konstantin Gavrilov.

"Reći ću direktno: moju izjavu dočekali su ćutke. Kako su nam rekli, odmah nakon sednice zapadnjaci su se bacili na to da našu poruku prenesu u svoje glavne gradove, a posebno Poljaci, Rumuni i Slovaci. Moja izjava ih je iznenadila i, logično, nisu imali šta da kažu". 

Mora se praviti razlika između slanja aviona Ukrajini i toga kada neke zemlje NATO-a dozvoljavaju da ukrajinski piloti koriste njihovu teritoriju, odnosno, njihove piste za uzletanje.

"To može imati teške posledice", upozorava ruski zvaničnik i dodaje: "Moram istaći: naš odgovor će na takvu eskalaciju biti žestok, a kakav konkretno - odlučiće rukovodstvo zemlje".

Prema njegovim rečima, SAD, takođe, vrše pritisak na Dansku i Holandiju da ove zemlje prebace svoje borbene avione u Ukrajinu, o čemu oni "još uvek ozbiljno razmišljaju". 

image