Rusija

Odluka bez presedana: Poljska zabranila učešće ruskoj delegaciji na sastanku OEBS-a

Neprihvatljiv napad na Rusiju je vrhunac celokupnog "antipredsedništva" Poljske, poručuju iz ruskog ministarstva spoljnih poslova
Odluka bez presedana: Poljska zabranila učešće ruskoj delegaciji na sastanku OEBS-aGetty © Michael Gruber / Stringer

Poljska ne dozvoljava ruskoj delegaciji da prisustvuje sastanku Saveta ministara spoljnih poslova OEBS-a, koji će biti održan u gradu Lođ od 1. do 2. decembra, prenosi agencija "Frans pres", pozivajući se na izjavu predstavnika poljske diplomatije Lukaša Jasine.

"Jasina je potvrdno odgovorio na pitanje da li se Moskvi uskraćuje pristup decembarskom sastanku OEBS-a", navodi se u saopštenju agencije.

On je ranije rekao da se ne očekuje poseta ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova Lođu.

MSP Rusije: Ova odluka je bez presedana

Odluka Poljske da uskrati ruskom ministru spoljnih poslova Sergeju Lavrovu učešće na sastanku Saveta ministara spoljnih poslova OEBS-a u Lođu je provokativna i bez presedana, saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

"Smatramo da je odluka Poljske, da ne dozvoli ministru spoljnih poslova Ruske Federacije Sergeju Lavrovu da učestvuje na sastanku Saveta ministara spoljnih poslova OEBS-a u gradu Lođ 1. i 2. decembra bez presedana i provokativna", navodi ministarstvo.

U saopštenju se ističe da je to nespojivo sa statusom predsedavajućeg organizacije, gde učestvuje 57 suverenih i nezavisnih država pod jednakim uslovima.

"Varšava je tokom godine rušila temelje OEBS-a. Većina ključnih događaja je otkazana ili održana u 'surogatnom' formatu. Neprihvatljiv napad na Rusiju u kontekstu Ministarskog saveta je vrhunac celokupnog ’antipredsedništva’ Poljske u organizaciji", naveli su u ministarstvu.

Poljske vlasti, kako se navodi, ne dozvoljavaju OEBS-u da u potpunosti ispuni svoje funkcije.

"Prvo su blokirale učešće ruskih parlamentaraca na jesenjem zasedanju Parlamentarne skupštine OEBS-a koje se održava u Varšavi, 24. i 26. novembra, a sada grubo narušavaju prava ruske delegacije na ministarskom sastanku", poručili su.

U Ministarstvu su dodali da će rusku delegaciju predvoditi stalni predstavnik Ruske Federacije pri OEBS-u Aleksandar Lukaševič.

Ranije su mediji, pozivajući se na predstavnika poljskog ministarstva spoljnih poslova Lukaša Jasinu, preneli da Poljska neće dozvoliti ruskoj delegaciji da prisustvuje sastanku Saveta ministara spoljnih poslova OEBS-a, koji će biti održan u poljskom Lođu od 1. do 2. decembra.

Prvi zamenik predsednika Komiteta Saveta Federacije za međunarodne poslove, šef senatorskog dela delegacije u Parlamentarnoj skupštini OEBS-a Vladimir Džabarov rekao je u sredu da su ruskim parlamentarcima uskraćene vize za učešće na jesenjem zasedanju, koje će se održati u Varšavi od 24. do 26. novembra. Poljsko ministarstvo spoljnih poslova potvrdilo je odbijanje da izda vize članovima ruske delegacije pri OEBS-u.

image