Rusija

Rusija: UN moraju da prihvate nove regione Ruske Federacije

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije ističe da je pristup humanitarnih agencija UN prema novim ruskim regionima pogrešan jer ishodi iz toga da je Kijev odgovoran za te regione iako su tamošnji stanovnici odabrali da se pripoje RF
Rusija: UN moraju da prihvate nove regione Ruske FederacijeGetty © Photo by David Dee Delgado

Pristup koji humanitarne agencija UN imaju prema novim regionima Rusije je neopravdan i neprihvatljiv, Ruska Federacija je spremna da sarađuje sa njima kada prihvate novu realnost, rekao je zamenik ministra spoljnih poslova Ruske Federacije Sergej Veršinjin.

Stanovnici Donjecke i Luganske narodne republike, kao i Zaporoške i Hersonske oblasti su odlučili da se pridruže Ruskoj Federaciji, te UN moraju da poštuju ovu odluku, dodaje ruski diplomata.

Ruska strana je Kancelariji visokog komesara za ljudska prava, Kancelariji visokog komesara za izbeglice i svim organizacijama UN i međunarodnim humanitarnim organizacijama jasno naglasila da je njihov pristup u akcijama i procena onoga što se dešava na novim regionima Ruske Federacije neopravdan.

"Svi moraju da vode računa o tome, a pre svega UN. To što se to nekome ne sviđa ne sme da bude osnova za bilo kakvu akciju", ističe još jednom Veršinjin.

Rusija je spremna da radi sa humanitarnim krilom UN na smanjenju patnji civilnog stanovništva na novim ruskim regionima, ali samo ako se u obzir uzme "nova realnost na terenu".

Moskva ne prihvata "ultimativne zahteve" koji se od nje traže jer je navodno Kijev odgovoran za ove teritorije, dodaje.

"Nažalost sam bio primoran da skrenem pažnju predstavnicima UN na činjenicu da su Ujedinjene nacije od 2014. godine ignorisale velike stvarne gubitke, razaranja i napade kijevskog režima na Donjeck i Lugansk", dodaje on.

Rusija je razvila mehanizam za plaćanje članarine institucijama UN i drugim međunarodnim organizacijama u dolarima i evrima, kaže direktor odeljenja međunarodnih organizacija Ministarstva spoljnih poslova Petar Iljičev.

Prošle godine se zemlja suočila sa poteškoćama u slanju ovih sredstava u budžete međunarodnih organizacija zbog ograničenja i sankcija.

Sada se plaćanje doprinosa uglavnom vrši u američkim dolarima i evrima, kaže Iljičev.

image