Rusija

Putin: Rusija ima cilj da sarađuje u borbi protiv falsifikovanja istorije i veličanja nacizma

Predsednik Rusije Vladimir Putin obratio se kolegama iz Zajednice nezavisnih država i poručio da će se savez i ubuduće zajedničkim snagama boriti za očuvanje svoje istorije, tradicije, ruskog jezika i graditi nove veze u kulturi, sportu, obrazovanju
Putin: Rusija ima cilj da sarađuje u borbi protiv falsifikovanja istorije i veličanja nacizmawww.globallookpress.com © Mikhael Klimentyev/Kremlin Pool

Današnja sednica Zajednice nezavisnih država (ZND-a) biće posvećena jačanju saradnje u kulturnom i humanitarnom sektoru organizacije i siguran sam da ćete se složiti da smo nasledili jedinstveni miks tradicija i običaja, budući da smo dugi niz godina zajedno živeli u istoj državi - SSSR-u, rekao je danas predsednik Rusije Vladimir Putin.

Naš zadatak je da sačuvamo tu multinacionalnost našeg saveza i obogatimo ga novim sadržajima, ali i da sačuvamo zajedničku prošlost, rekao je Putin u video obraćanju posvećenom sastanku država članica ZND-a. U tom kontekstu, kako je objasnio, savez se danas zajedničkim snagama bori protiv pokušaja falsifikovanja istorije i heroizacije nacizma.

Od sledeće godine, kada mi budemo predsedavali ZND-om, radićemo na saradnji u umetnosti, obrazovanju i nauci i Rusija će posebnu pažnju posvetiti očuvanju ruskog jezika, koji je bio i jeste jezik stotinu miliona ljudi, kako u Rusiji tako i po celom svetu, dodao je.

Govoreći o kulturnoj saradnji, Putin je, takođe, podsetio da je Rusija pokrenula inicijativu o otvaranju Evroazijske akademije filmskih umetnosti, formiranju filmske nagrade Evroazije i kreiranju novih muzičkih festivala na tom prostoru.  

Istaknuto je i da se, u okviru humanitarne saradnje, već održavaju pojedini zajednički sportski događaji, a Putin je najavio i da će se u februaru održati inovativne Igre budućnosti, koje će uključivati i takmičenje u sajber sportu, dok će u junu biti održano sportsko takmičenje BRIKS-a. 

U martu, biće održan Svetski omladinski forum u Sočiju. To će biti veliki forum koji će okupiti mlade ljude iz celog sveta, i na kojem će prisustvovati novinari iz 180 zemalja, podseća Putin.

Predsednik Rusije je napomenuo da je izuzetno važno poraditi i na osnovnim dokumentima organizacije, ali i pripremiti i kasnije održati prvu konferenciju ministara zemalja ZND-a.

ZND, podsetimo, čine Rusija, Belorusija, Kazahstan, Azerbejdžan, Jermenija, Kirgistan, Moldavija, Tadžikistan, Turkmenistan, Uzbekistan i Ukrajina. Ukrajina je još de jure članica saveza, iako faktički više ne učestvuje u radu organizacije, budući da je Kijev opozvao oko 80 sporazuma. 

image