Rusija

Rusija: Povećali smo proizvodnju oružja pre Zapada, brojke su ogromne

Ubrzali smo vojnu proizvodnju pre nego što je to učinio Zapad, još smo ispred njih, kaže zamenik ruskog premijera
Rusija: Povećali smo proizvodnju oružja pre Zapada, brojke su ogromnewww.globallookpress.com © Maksim Konstantinov

Proizvodnja i isporuka naoružanja za rusku vojsku tokom ove godine povećana je u nekim slučajevima 10 do 12 puta, kaže danas za "RIA Novosti" ministar industrije i trgovine Ruske Federacije i zamenik premijera Denis Manturov.

Brojke su ogromne, dodaje Manturov, komentarišući obim proizvodnje i finansiranja ruskog vojnog sektora i otkriva da je tokom ove godine Rusija dva puta povećala broj porudžbina u odbrambenom sektoru.

"Ne želim da se hvalim, ali mogu da kažem da smo počeli da ubrzavamo proizvodnju i da smo je ubrzali pre nego što je to učinio Zapad. Drugo je pitanje koliko će ova trka (u naoružanju) u principu trajati", izjavio je.

Sledeće godine, Rusija će, takođe, usvojiti novi program koji se tiče vojne proizvodnje, koji će se odnositi za period 2024-2025. Ministarstvo odbrane i Ministarstvo trgovine i industrije aktivno rade na tom planu, a već danas Ruska Federacija je ispred zapadnih zemalja kada je reč o vojnoj proizvodnji, ističe zamenik ruskog premijera Manturov.

"Mi razumemo kuda dalje treba da idemo: moramo i da popunimo rezerve i da održimo zadatu stopu proizvodnje", objašnjava on.

"U toku je aktivan lov ne samo na perspektivna otkrića, podatke i parametre našeg oružja, već i na naše specijaliste, koji su posebno na ceni", dodaje, i podseća da su neprijateljske zemlje oduvek špijunirale ruski vojni sektor, kao i da je nedavno FSB sprečio pokušaj ubistva jednog od istaknutih ličnosti ruskog odbrambeno-infustrijskog sektora.

image