Rusija

Ukrajinska vojska kod Bahmuta nema dovoljno ni municije ni samopouzdanja

Neprijatelj se ne ponaša samouvereno kao pre šest meseci, jer mu očigledno nedostaje municija, navodi komandant specijalnih snaga ruske vojske sa kodnim imenom Alf
Ukrajinska vojska kod Bahmuta nema dovoljno ni municije ni samopouzdanja© Tanjug/AP Photo/Felipe Dana

Ukrajinske trupe u delu fronta kod Bahmuta (Artjomovsk) deluju nesigurno jer im nedostaje municija sovjetskog tipa, rekao je komandant grupe specijalnih snaga Južne grupe ruskih trupa sa kodnim imenom Alf.

"Neprijatelj se ne ponaša samouvereno kao pre šest meseci, jer mu očigledno nedostaje municija. Često koriste kasetnu municiju, ali ne mogu da probiju naša utvrđenja. Preciznije, ako napadaju pešadiju koja se nalazi na otvorenim pozicijama i nezaštićenom prostoru, onda im je ta municija od koristi. Ali ako smo u utvrđenjima, ona nema nikakvu svrhu", kaže ruski komandant.

Pritom, ukrajinska vojska aktivno koristi FPV (First Person View) dronove, zbog toga ruske izviđačke jedinice izlaze na položaje samo noću i u malim grupama.

Jedinica komandanta Alfa se trenutno nalazi jugozapadno od Artjomovska u mestu Kleševka, odakle povremeno napreduju prema neprijateljskim položaja, kako bi sprečile Ukrajinske napade i omogućile saborcima da oslobode nove položaje.

Kako objašnjava, grupe obično odlaze na nedelju dana, jer je to period za koji mogu da ponesu dovoljno hrane i vode. A dok jedna grupa radi, vojnici koji su se upravo vratili sa borbenog zadatka mogu da se oporave, pojašnjava.

Kada odlaze prema neprijateljskim položajima, vojnici se kamufliraju i ne koriste iste rute, kako ne bi odali svoje pozicije, navodi Alf.

image
VV inauguration
banner