Rusija

Novi udar na Belgorod: Ruska PVO sprečila teroristički napad

Belgorodska oblast više puta je bila meta ukrajinskih napada
Novi udar na Belgorod: Ruska PVO sprečila teroristički napadwww.globallookpress.com © Russian Ministry of Emergency Si/XinHua

Ruski sistemi protivvazdušne odbrane oborili su večeras ukrajinski dron i raketu "uragan" iznad teritorije Belgorodske oblasti, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

"Oko 19.30 časova po moskovskom vremenu, zaustavljen je pokušaj kijevskog režima da izvede teroristički napad raketnim sistemom 'uragan' i bespilotnom letelicom na ciljeve u Rusiji", navodi se u saopštenju.

Snage protivvazdušne odbrane uništile su oba cilja, dodaju iz Ministarstva.

Napadi na Belgorod

Belgorodska oblast više puta je bila meta ukrajinskih napada, a najsmrtonosniji se dogodio 30. decembra kada je u velikom bombardovanju stradalo najmanje 25 civila, uključujući petoro dece, dok je više od 100 ranjeno.

Ministarstvo odbrane Rusije tada je saopštilo da je Kijev izvršio neselektivni raketni napad na grad, a korišćene su dve rakete "oljha" sa zabranjenom kasetnom municijom, a Belgorod je gađan i iz višecevnog bacača raketa "vempajer" češke proizvodnje.

Od 11. aprila 2022. godine uspostavljen je visok (žuti) nivo opasnosti od terorizma širom Belgorodske oblasti, zbog zaoštravanja situacije na ukrajinsko-ruskoj granici i pojačane aktivnosti ukrajinske vojske u pograničnim oblastima.

image