Rusija

Kijev u Belgorodu koristio zabranjenu kasetnu municiju; Poginulo najmanje 20 ljudi

Po nalogu ruskog lidera Vladimira Putina, u Belgorod je upućena brigada Ministarstva zdravlja kako bi pružila pomoć ranjenima

Prema najnovijim informacijama, 20 osoba je poginulo tokom napada Oružanih snaga Ukrajine na centar Belgoroda. Povređeno je još 111 ljudi, saopštilo je Ministarstvo za vanredne situacije Rusije.

Ranije je saopšteno da je od 16 stradalih dvoje dece.

Po nalogu ruskog lidera Vladimira Putina, u Belgorod je upućena brigada Ministarstva zdravlja na čelu sa ministrom zdravlja Rusije, kao i grupa ljudi iz ruskog Ministarstva za vanredne situacije, kako bi pružila pomoć ranjenima, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Guverner Belgorodske oblasti Vjačeslav Gladkov ranije danas je izjavio da je dvoje dece poginulo, a nekoliko osoba povređeno u ukrajinskom granatiranju centra ruskog grada Belgoroda.

Pored toga, tokom napada, nekoliko granata je pogodilo stambeni deo Belgoroda, precizirao je guverner.

Ombudsman za prava dece Marija Lavova-Belova saopštila je da se četvoro dece nalazi na reanimaciji u teškom stanju i da je ukupno ranjeno 17 maloletnih lica.

Ministarstvo odbrane: Kijev koristio rakete sa zabranjenom kasetnom municijom

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da je Kijev izvršio neselektivni raketni napad na grad.

Kako se navodi, primenjene su dve rakete "oljha" sa zabranjenom kasetnom municijom, a Belgorod je gađan i iz višecevnog bacača raketa "vempajer" češke proizvodnje.

"PVO je presrela ukrajinske rakete i projektile iz višecevnih bacača, ali neki od oborenih projektila i deo kasetne municije pali su na grad", ističe se u saopštenju.

"Ovaj napad neće proći bez odmazde", saopštilo je Ministarstvo napominjući da će ruska vojska nastaviti da gađa isključivo vojne objekte i infrastrukturu koja je sa njima povezana.

"Kijevski režim, počinivši zločin, pokušava da odvuče pažnju sa poraza na frontu i da isprovocira slične akcije", istaklo je Ministarstvo odbrane.

Istakli su da bi, u slučaju direktnog pogotka kasetne municije, a ne fragmenata, broj žrtava među civilnim stanovništvom bio znatno veći.

UN osudile napad 

"Napadi na civilnu infrastrukturu i civile predstavljaju kršenje međunarodnog humanitarnog prava i neprihvatljivi su", saopštila je kancelarija zvaničnog predstavnika generalnog sekretara UN za "RIA Novosti", komentarišući napad Kijeva na Belgorod.

Iz UN dodaju da napadi na civilnu infrastrukturu i civile neće biti tolerisani.

Amerika o napadu

"Sjedinjene Američke Države ne ohrabruju i ne odobravaju Ukrajini da izvrši napade slične napadu na Belgorod", saopšteno je "Sputnjiku" u američkom Stejt departmentu.

Portparol Stejt departmenta dodao je da su SAD "jasno stavile do znanja da ne ohrabruju i ne odobravaju takve napade".

Visok nivo opasnosti od terorizma

Ukrajinske oružane snage redovno granatiraju ruske pogranične teritorije, izvode udare bespilotnim letelicama i sprovode sabotaže, navela je ruska agencija.

Konkretno, sinoć je ukrajinska vojska, takođe, pokušala raketama da napadne Belgorodsku oblast. Ruske snage PVO su uništile 13 raketa.

Osim toga, oštećeno je 10 privatnih kuća, dva automobila i vodovod.

Od 11. aprila 2022. godine uspostavljen je visok (žuti) nivo opasnosti od terorizma širom Belgorodske oblasti.

To je neophodno zbog zaoštravanja situacije na ukrajinsko-ruskoj granici i pojačane aktivnosti ukrajinske vojske u pograničnim oblastima.

Belgorod je, podsetimo, jedna od najčešćih ukrajinskih meta van linije fronta. Veliki deo stanovnika odatle je zato evakuisan.

Na meti napada danas se našlo i još jedno selo u istoj Belgorodskoj oblasti, selo Urazovo. Tamo je pogođen jedan sportski kompleks i oko 20 privatnih domova.

Samo ove noći na Belgorodsku oblast ispaljeno je više od 10 raketa, a uništeno je njih 13. 

image