Rusija

Putin u Čukotki: Rusija se pokazala kao nezavisna u svakom pogledu (VIDEO)

Čak i vodeće ekonomije Evrope prolaze kroz teška vremena - mi rastemo, a one padaju, poručio je ruski predsednik iz grada Anadira
Putin u Čukotki: Rusija se pokazala kao nezavisna u svakom pogledu (VIDEO)© Tanjug/Gavriil Grigorov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Jedna od najboljih stvari tokom cele prošle godine je to što je postalo jasno da je Rusija jedna samostalna zemlja u svakom smislu, koja je jaka i ide napred - to je najvažniji rezultat, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin tokom svoje posete Čukotki.

"Čak ni evropske države ne preživljavaju najbolja vremena, jer se ispostavilo da su zavisne od Moskve više nego ona od njih. Svi oni imaju problema preko glave, neuporedivi su sa našim problemima. Čak i vodeće ekonomije Evrope prolaze kroz teška vremena - mi rastemo, a one padaju. Nećemo ići u detalje, nismo srećni zbog toga – ne radujemo se tome. Ali činjenica ostaje činjenica", kazao je Putin na sastanku sa stanovnicima grada Anadira.

Ruski predsednik je istakao da u zemlji sve više ljudi želi da ima veliku porodicu, što će država nastaviti da podržava, te je u tom kontekstu najavio da će narediti i izdvajanje posebnih auto-kredita za višedetne porodice.

"Prema rezultatima analize javnog mnjenja iz 2022. godine, 60 odsto muškaraca u Rusiji i 70 odsto žena u zemlji želelo bi da ima dvoje ili više dece",ukazao je Putin.

Dodao je zatim da će država razmotriti i posebne socijalne garancije za očeve, koji imaju više dece, iako je, kako i sam priznaje, tu pre svega reč o radu i trudu majki.

Govoreći o Čukotki, predsednik je rekao da smatra da bi trebalo predložiti dodatne materijalne nagrade za sve one koji se odluče da imaju troje ili više dece. Iste mere, kako je dodao, trebalo bi usvojiti i u drugim regionima, u kojima je primećena niska stopa nataliteta. 

Takođe, podržao je i to da se višedetne porodice ruskog Dalekog istoka oslobode od plaćanja poreza na imovinu, ukoliko se radi o jedinstvenoj nepokretnosti, koju ima ta porodica. 

Potvrdio je i da se turistički programi države u severnim delovima Rusije aktivno realizuju.

Ova mera, kako podsećaju "RIA Novosti", već je postojala za vreme pandemije. Ona se tada odnosila na porodice sa Dalekog istoka, koje žive na teritoriji Ruske Federacije i Moskva je time pokušavala da potpomogne kako građane, tako i celu automobilsku industriju. 

Predsednik Rusije Vladimir Putin doputovao je danas u najistočniji ruski region Čukotku, što je njegova prva radna poseta ove godine, javljaju "RIA Novosti". 

Ovo je ujedno i prvi put da se Putin nalazi u poseti ovom dalekoistočnom subjektu Ruske Federacije, budući da nikada pre nije bio u njemu, o čemu je i sam govorio.

Predsednik Rusije sleteo je u grad Anadir, na svega 100 kilometara od granice SAD. Dočekala ga je niska temperatura, oko -27 stepena, javljaju mediji.

Ubrzo nakon sletanja, izjavio je da na Čukotki postoji veliki broj pitanja, koji su od velikog interesa za Rusiju, i dodao da je bolje makar jednom u životu posetiti ovaj region, nego sto puta o njemu slušati od drugih. Ovaj region je bitan i zbog toga što je povezan sa realizacijom projekata koji se tiču Arktika i Dalekog istoka, dodao je ruski predsednik. 

Putin je, takođe, već stigao da poseti staklenjak porodice Makarov, koja proizvodi oko 20 odsto svog povrća, koje se kupuje u Anadiru.

Predsednik Rusije takođe je naglasio da je jako bitno očuvati nacionalni identitet Čukotke i dodao da postoje programi koji su usmereni i na to. Ove godine, u planu je i da se kultura ovog kraja uvrsti u spisak nematerijalne kulturne baštine, otkrio je Putin.

Raznolikost kultura naroda i regiona Rusije je jedno od najvećih blaga zemlje. Bez jezika naroda, koji žive na teritoriji RF, govorili bismo o "ostacima kulture", pojasnio je lider. 

U razgovoru sa stanovnicima Čukotke, govorio je i o sportu. Istakao je da se svakoga dana njime bavi od dva do dva i po sata, kako u sali, tako i na bazenu i naglasio da bi svaki čovek za to trebalo da izdvoji makar pola sata. 

Osvrnuo se kratko i na SVO. U tom kontekstu je izjavio da bi svi oni koji se danas bore za državu trebalo da imaju podršku i garancije od zemlje. Potvrdio je da nema nikakvih problema sa finansiranjem svega što je potrebno za SVO. Ako neki problemi i postoji, to je, kako kaže, onda povezano sa birokratijom. 

Tokom dana, očekuje se i da će biti održan sastanak sa guvernerom Čukotskog autonomnog okruga, Vladislavom Kuznjecovom. 

Čukotku je 2008. godine posetio i bivši predsednik Rusije Dmitrij Medvedev. 

image