Srbija i Balkan

Patrijarh i Bocan-Harčenko nagradili višedetne porodice, laureat i kolumnista RT Balkan (FOTO/VIDEO)

Ruski dom večeras je bio mesto okupljanja predstavnika Srpske pravoslavne crkve i ruskih zvaničnika, koji su višedetne srpske i ruske porodice nagradili posebnom medaljom
Patrijarh i Bocan-Harčenko nagradili višedetne porodice, laureat i kolumnista RT Balkan (FOTO/VIDEO)© Мина Миланко/РТ Балкан

Dvanaest porodica iz Srbije, Republike Srpske i Crne Gore, kao i članovi ruske dijaspore koji žive na ovim prostorima, danas je dobilo medalju Za ljubav i vernost Fondacije socijalnih i kulturnih inicijativa Ruske Federacije.

Svečanom događaju koji je održan u Ruskom domu u Beogradu prisustvovali su patrijarh srpski Porfirije, ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko sa suprugom, vladika raško-prizrenski Teodosije, starešina podvorja Ruske pravoslavne crkve u Srbiji otac Vitalije Tarasjev, direktor Ruskog doma u Srbiji Jevgenij Baranov i drugi predstavnici SPC. 

Među nagrađenima su Danica Crnogorčević, mlada interpretatorka duhovne i etno muzike iz Crne Gore, počasni konzul Ruske Federacije u Crnoj Gori Boro Đukić, ruski diplomata iz ambasade u Beogradu Aleksej Ivanenko sa porodicom, porodica Radovanović iz Orahovca, čiji je član i talentovana Pavlina Radovanović, i sveštenik, profesor na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu u Foči i kolumnista RT Balkan Darko Đogo.

Laureati medalja Za ljubav i vernost su porodice sa više dece i bračni parovi, koji žive u skladu sa tradicionalnim porodičnim vrednostima. Inicijativa je pokrenuta u Rusiji, ali je nastavljena i u Srbiji, u saradnji sa Ruskim domom i uz podršku Ruske pravoslavne crkve, budući da se radi o dva bratska naroda, koje povezuju jake kulturno-duhovne veze. 

"Reč Hristova je za nas trajna, bolje reći večna, i u tom smislu uvek aktuelna i uvek za nas nadahnjujuća. I ta reč jasno govori da je porodica crkva u malom. Porodica je crkva i u najužem smislu te reči, kada se radi o porodici kao zajednici muškarca i žene, i porodu, ako je to volja Božija, ali i kada se radi o crkvi kao zajednici svih onih koji veruju u Hrista, odnosno, u reč njegovu. Hvala Bogu postoje porodice koje su crkva. Postoje primeri onih ljudi koji se trude da posvedoče tu istinu da je porodica kao zajednica muškarca i žene izraz volje Božije. I ti isti ljudi, kao i crkva u principu, ni na koji način nemaju osećaj prezira, odbacivanja, mržnje prema drugima koji drugačije misle, hoće i žive", rekao je patrijarh Porfirije.

On je poručio da je SPC, u saradnji sa ruskom stranom, takođe, uručila značajne stipendije srednjoškolcima i studentima, koji dolaze iz porodica, koje imaju četvoro i više dece. To je učinjeno zbog toga što su njihovi roditelji, kako kaže, pokazali poverenje u Boga, budući da su se na veći broj dece odlučili u vreme kada je komfor na prvom mestu.

"Ove porodice nisu kalkulisale na temu broja članova porodice, nego su to prepustile Bogu", istakao je srpski patrijarh. 

Ruski ambasador u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko podsetio je da će sledeća godina, po naredbi predsednika Rusije Vladimira Putina, u Rusiji biti proglašena za godinu porodice. 

"Jačanje porodice je jedna od najvažnijih stavki u okviru jačanja suvereniteta i nacionalnih vrednosti ruskog naroda, a tako je i u Srbiji", rekao je ambasador. Takođe, on je kratko prokomentarisao i proteste, koji se poslednjih dana održavaju u Beogradu, ocenivši da se radi o akcijama kojim se "potkopava država". 

Okupljenima se obratila i mlada Pavlina, koja je dobila poklon. 

Pavlini je danas uručena kopija retke ikone sa Obrazom Gospoda Isusa Hrista, što je poklon ministarke kulture Rusije Olge Ljubimove i Mitropolita simferopoljskog i krimskog Tihona (Ševkunova). Ona ju je zatim predala vladiki raško-prizrenskom Teodosiju kao dar Crkvi Uspenja Presvete Bogorodice u njenom rodnom mestu Orahovcu, nakon čega je zapevala i oduševila okupljene. 

Okupljenima se obratio jedan od laureata medalje, počasni konzul Ruske Federacije u Crnoj Gori Boro Đukić, inače, otac šestoro dece.

Ispred porodice Crnogorčević govorio je muž poznate Danice, đakon SPC Ivan Crnogorčević. Njihova pesma "Veseli se srpski rode" postala je jedan od simbola odbrane srpskih i pravoslavnih svetinja, i pesma koju voli veliki broj Srba svuda u svetu.

Porodica Crnogorčević prisustvovala je događaju u punom sastavu, zajedno sa četvoro dece.

Nakon dodele medalja, direktor Ruskog doma poklonio je srpskom patrijarhu sliku. U pitanju je rad ruskog umetnika Anatolija Ivakina, koji godinama živi i stvara u Beogradu.

Veče je zatim nastavljeno u pratnji muzike i uz večeru, nakon čega je počela i projekcija najnovijeg ostvarenja ruske kinematografije, igranog dugometražnog filma "Po štukinom naređenju" Aleksandra Vojtinskog. Film je poklon Ruskog doma srpskoj publici povodom predstojećih praznika, a predstavlja adaptaciju istoimene ruske bajke.

image