Rusija

Lavrov i Abdolahijan osudili napad Vašingtona i Londona na Jemen

Rusija i Iran se zalažu i za hitan prekid vatre u Pojasu Gaze i nesmetano slanje humanitarne pomoći enklavi, navodi se u saopštenju ruskog Ministarstva spoljnih poslova
Lavrov i Abdolahijan osudili napad Vašingtona i Londona na Jemen© mid.ru/ru/foreign_policy/news

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov i njegov kolega iz Irana Hosein Amir Abdolahijan su najoštrije osudili masovne udare SAD, Velike Britanije i njihovih saveznika na teritoriju Jemena.

Lavrov i Abdolahijan su danas razgovarali telefonom o rastućim tenzijama na Bliskom istoku, prenosi rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

Rusija i Iran se zalažu za hitan prekid vatre u Pojasu Gaze i nesmetano slanje humanitarne pomoći enklavi, kako bi se ugroženom civilnom stanovništvu hitno pružila neophodna podrška.

Kako navodi rusko Ministarstvo spoljnih poslova, u pripremi je "veliki" međudržavni sporazum između Ruske Federacije i Islamske Republike Iran.

"Ministri su istakli stalnu međusobnu posvećenost osnovnim principima rusko-iranskih odnosa, uključujući bezuslovno poštovanje suvereniteta, teritorijalnog integriteta i drugih principa Povelje UN", navodi se u saopštenju, uz napomenu da će upravo to biti potvrđeno u pomenutom sporazumu.

Ministri su razgovarali i o nizu praktičnih pitanja bilateralne saradnje u trgovinskoj, ekonomskoj, transportnoj, logističkoj i drugim oblastima. Tokom telefonskog razgovora je bilo reči i o daljim kontaktima i koordinaciji na svim nivoima.

I ruski ministar odbrane Sergej Šojgu je razgovarao sa svojim kolegom iz Irana, brigadnim generalom Mohamedom Aštijanijem o aktuelnim pitanjima vojne i vojno-tehničke saradnje, a bilo je reči i o pitanjima regionalne bezbednosti, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Šojgu je istakao da Moskva i Teheran dosledno povećavaju zajedničke napore u interesu izgradnje zaista ravnopravnog multipolarnog sveta.

Telefonski razgovor protekao je u prijateljskoj atmosferi i predstavlja još jedan korak u jačanju strateških odnosa dve države, navodi se u saopštenju ruskog Ministarstva odbrane.

image